x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe BAC-ul de jumătate de an

Începe BAC-ul de jumătate de an

de Diana Scarlat    |    11 Feb 2010   •   00:00

Luni, 15 februarie, încep primele probe orale ale examenului de bacalaureat. Pentru prima oară, BAC-ul începe în timpul anului şcolar şi se termină în vară.



Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Bacalaureat, doamna Oana Badea, a declarat că nimic din ceea ce înseamnă Bacalaureatul 2010 nu este făcut în defavoarea elevilor. "Acţiunile Ministerului Educaţiei şi ale profesorilor urmăresc un singur lucru: interesul vostru educaţional şi pregătirea voastră pentru viaţă!", spune Oana Badea, adăugând că nu-şi mai doreşte un examen de bacalaureat "pe prima pagină a ziarelor, din cauza neregulilor".

CALENDARUL EXAMENELOR. Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2010 începe luni, 15 februarie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A). Proba se va desfăşura în zilele de 15, 16 şi 17 februarie. Pentru susţinerea ei s-au înscris 204.708 elevi, repartizaţi în 1.411 centre de examen. Pe zile, a fost stabilit următorul desfăşurător: 83.233 candidaţi în data de 15 februarie, 75.689 în data de 16 februarie, respectiv 45.778 în data de 17 februarie. Opt elevi au solicitat recunoaşterea sau echivalarea probei, întrucât deţin un certificat de competenţă lingvistică în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educaţiei.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă va avea loc între 17 şi 19 februarie 2010. Numărul total de elevi înscrişi este 9.228 (limba croată ­ 34, limba maghiară ­ 8.276, limba germană ­ 758, limba sârbă ­ 29, limba slovacă ­ 74, limba turcă ­ 11 şi ucraineană ­ 46.) Pe zile, candidaţii au fost repartizaţi după cum urmează: 17 februarie ­ 3.945. 18 februarie - 3.652 şi 19 februarie - 1.631. Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale si nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

ORDINE. La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, precum şi la proba orală de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu, candidaţii intră în sala de examen în ordinea afisată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. Se interzice candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

REGULI. La probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE. Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului si se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat. MECTS va transmite primele date preliminare legate de organizarea şi desfăşurarea acestor evaluări, luni, 15 februarie, la ora 18.00.

×
Subiecte în articol: scoala