14 mai 2008
CALITATEA APELOR. În judeţul Mehedinţi a fost demarată ieri o campanie de informare privind prevederile Directivei Cadru pentru Apă. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, Ion Sandu, a declarat că acţiunea se desfăşoară, cu preponderenţă, în zonele în care există un impact major al surselor de poluare asupra calităţii resurselor de apă, iar grupurile-ţintă vizate sînt cetăţenii, autorităţile locale, agenţii economici şi copiii din unităţile de toate tipurile de învăţământ. "Campania se va încheia la 30 mai. În cadrul ei vor fi distribuite materiale informative, pliante, postere şi se vor organiza diverse activităţi educativ-culturale referitoare la importanţa implementării Directivei Cadru pentru Apă şi la problemele de gospodărire a apelor specifice unor localităţi", a
precizat Sandu.
CREŞTE CONCENTRAŢIA DE CO2. Concentraţia de dioxid de carbon din atmosfera terestră a atins punctul său maxim, în zilele noastre fiind cu 40% mai mult CO2 în aer decît la începutul erei industriale. Informaţia a fost prezentată într-un studiu american publicat la începutul acestei săptămîni. Documentul întăreşte temerile că procesul de încălzire globală – ale cărui efecte pot fi devastatoare – nu mai poate fi oprit. În momentul de faţă, concentraţia de CO2 din atmosferă este de 387 de părţi pe milion (ppm), estimată a fi cea mai ridicată din ultimii 650.000 de ani.
ANTARCTICA SE TOPEŞTE MAI REPEDE. Un studiu japonez arată că Antarctica se topeşte mai repede decît se estima. Echipa de savanţi de la Universitatea din Tokyo a realizat cercetări la Polul Sud începînd cu anul 2002, concluzia acestora fiind că viteza cu care se topeşte calota glaciară este mult mai mare decît cea estimată de cele mai pesimiste studii. Ca atare, japonezii prezic că a doua jumătate a acestui secol va aduce cu sine importante pagube în zonele costiere din toată lumea, din cauza creşterii nivelului oceanului planetar.
OCEANELE RĂMÎN FĂRĂ PEŞTE. Un recent studiu britanic arată că oceanele Planetei nu au fost niciodată într-o stare mai precară. 90 de ani de poluare industrială au adus apele lumii aproape de dezastru, o catastrofă ecologică fiind de neevitat. Deşi situaţia este cunoscută încă din anii ’60, marii poluatori nu au făcut nimic pentru a stopa deversarea de substanţe toxice. S-a ajuns astfel ca în prezent mai mult de 80% din speciile de animale şi plante care vieţuiesc în oceane sînt în pericol. Riscul se accentuează şi din cauza încălzirii globale.
Citește pe Antena3.ro