Cazul BIstroe - Consultări in Ucraina
In Ucraina au fost organizate ieri la Vilkovo consultări publice pe tema proiectului privind construirea Canalului Dunăre - Marea Neagră, pe braţele Chilia şi Bistroe. La discuţii a fost invitată şi Romănia. Discuţiile au avut ca subiect un studiu de impact al proiectului ucrainean asupra mediului. Materialul a fost transmis părţii romăne incă din luna aprilie. Consultările reprezintă una din etapele prevăzute de regulamentele internaţionale ce se aplică statelor care vor să realizeze proiecte cu impact transfrontalier, adică cele care afectează mai multe ţări.
Decizie - Norme noi pentru peşte
Vănzarea peştelui in porturile sau punctele de descărcare va putea fi realizată numai dacă este emisă o factură fiscală, iar cantităţile comercializate, pe specii şi sortimente de produse, sunt raportate in aceeaşi zi la centrul de primă vănzare. Prin ordin de ministru, peştele sau alte produse pescăreşti pot fi văndute persoanelor fizice direct in porturi sau puncte de descărcare dacă este emisă o factură fiscală, iar cantităţile comercializate sunt raportate in aceeaşi zi la centrul de vănzare directă. (Mediafax)
Â
Sibiu - Peşti sufocaţi de căldură
Localnicii din Copşa Mică şi Micăsasa au sesizat ieri autorităţile de mediu după ce mai mulţi peşti de pe Răul Tărnava au fost găsiţi morţi. In urma investigaţiilor făcute s-a constatat că vinovate de decesul peştilor sunt temperaturile ridicate şi scăderea nivelului apelor. In aceste condiţii, somnii din apă s-au sufocat. Potrivit inspectorilor de mediu a fost exclusă din calcul posibilitatea unei poluări. Localnicii din zonă nu au avut rezerve să culeagă peştii găsiţi pentru a-i consuma in gospodării. Situaţia de pe Tărnava nu este una rară, in fiecare an peştii avănd de suferit ca urmare a fenomenului de sufocare din cauza secetei. (D.T.)
"MAREA HOINĂREALĂ" - Informare NATURA 2000
Voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera Oraviţa au plecat pentru două zile in campania "Marea Hoinăreală", de informare a cetăţenilor din gospodării izolate din zona Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa. S-au distribuit broşura "Fermier in Europa" şi pliante privind reţeaua Natura 2000 pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, furnizate de Prefectura Caraş-Severin şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Reşiţa. (Rompres)