13:44 • Peste 300 de persoane au fost evacuate din case şi circa 140 au rămas izolate în urma inundaţiilor din ultimele zile, care au lovit judeţe din nordul ţării, mai violent în Moldova, afectînd 72 de localităţi din şase judeţe.
Peste 300 de persoane au fost evacuate din case şi circa 140 au rămas izolate în urma inundaţiilor din ultimele zile, care au lovit judeţe din nordul ţării, mai violent în Moldova, afectînd 72 de localităţi din şase judeţe.
DEZASTRU. Conform datelor, pînă vineri dimineaţă, la ora 10.00, 155 de locuinţe şi opt sedii de instituţii sau firme din aceste zone au fost afectate sau chiar inundate, a anunţat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) Victor Paul Dobre, la finalul şedinţei Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă. Peste o mie de gospodării au fost inundate, apele afectînd peste 200 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale. Viiturile au distrus 162 de poduri şi podeţe şi au alterat apa din aproape 700 de fîntîni. În plus, culturile de pe aproape 650 de hectare de teren au fost distruse, la fel şi 850 de hectare de păşuni şi fîneţe, a precizat Dobre. Aproape 130 de localităţi din trei judeţe au avut probleme în alimentarea cu energie electrică, zece linii de tensiune fiind distruse şi alte 14 afectate parţial. Nouă stîlpi de curent au fost rupţi, apele provocînd defecţiuni la peste 500 de posturi de transformare. "Cel mai afectat este judeţul Suceava, care a fost depăşit de situaţie", a adăugat Victor Paul Dobre. Secretarul de stat în MIRA a mai spus că încă nu s-au înregistrat victime în urma inundaţiilor, precizînd că o persoană găsită moartă pe malul unui rîu din judeţul Maramureş nu este încă, oficial, din punct de vedere medico-legal, victimă a viiturii. Oficialul ministerial a precizat că, în cursul zilei de joi, a dispus ca localitatea Costeşti din judeţul Iaşi să primească 5.000 de litri de apă minerală, iar autorităţile din judeţul Suceava să primească, pe lîngă ajutor logistic constînd în tehnică şi echipe de intervenţie, încă 30 de tone de motorină şi 12.000 de litri de apă minerală. Autorităţile au decis, vineri, în şedinţa Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, instituirea codului roşu de inundaţii pe Siret, pe toată lungimea acestuia, pînă la confluenţa cu rîul Moldova. Codul roşu vizează, pe lîngă Siret, şi o secţiune a rîului Suceava, "în amonte de oraşul Suceava", a declarat directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Petre Stanciu. Avertizarea cod roşu este valabilă de vineri, de la ora 13.00, pînă sîmbătă, la ora 16.00. Stanciu a precizat că se aşteaptă ca în cursul serii de vineri, în zona Lespezi, rîul Siret să depăşească cota de pericol, pentru ca sîmbătă după-amiază valul de viitură să ajungă la confluenţa rîului Siret cu Moldova. În plus, Stanciu a arătat că rămîne valabil codul portocaliu instituit anterior pe Tisa, în zona de graniţă cu Ucraina, suplimentar primind acelaşi cod zonele străbătute de rîurile Vişeu şi Iza. "Codul galben de inundaţii emis anterior rămîne valabil, urmînd să actualizăm periodic datele, în funcţie de informaţiile pe care le vom avea", a mai spus Stanciu. Şi Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit codul galben de ploi pentru judeţele Suceava, Botoşani, Maramureş şi zona de munte a judeţelor Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, începînd de vineri, ora 12.00 şi pînă sîmbătă la prînz.