x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi: Medalii pentru performanţă, şi nu pentru vechime

Kovesi: Medalii pentru performanţă, şi nu pentru vechime

de Violeta Fotache    |    07 Iul 2008   •   00:00

Prezentă la Ziua Justiţiei, Laura Codruţa Kovesi a atras atenţia că reforma sistemului judiciar este incompletă dacă “vom continua să ignorăm nevoile şi nemulţumirile celor cărora li se adresează actul de justiţie”

Prezentă la Ziua Justiţiei, Laura Codruţa Kovesi a atras atenţia că reforma sistemului judiciar este incompletă dacă “vom continua să ignorăm nevoile şi nemulţumirile celor cărora li se adresează actul de justiţie”. Procurorul general a invocat starea dificilă a justiţiei, reflectată de cercetări sociologice – doar 28% din respondenţi consideră soluţiile dispuse ca fiind corecte, în timp ce 70% cred că dosarele sînt soluţionate într-un timp prea îndelungat. “Nu avem o justiţie reală cîtă vreme în situaţii de fapt identice sînt dispuse soluţii diferite (...), în condiţiile în care dosarele sînt soluţionate după mulţi ani, iar reparaţia obţinută de partea îndreptăţită are o semnificaţie mult redusă”, a spus procurorul general. Kovesi a susţinut că magistraţii trebuie să-şi spună punctele de vedere cu privire la proiectele de coduri aflate în dezbatere publică, arătînd că “un coleg procuror vorbea de Codul penal şi de cel de Procedură penală ca reprezentînd gradul de civilizaţie al unui popor”. Oficialul a legat de acest grad modalităţile în care sînt incriminate anumite infracţiuni, echilibrul între garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamnetale şi eficienţa sistemului judiciar, dar şi respectarea principiului egalităţii armelor în procesul penal.

 
PROBLEMELE SISTEMULUI. Kovesi a anunţat că anul viitor la Bucureşti va avea loc al treilea summit al procurorilor generali, avînd ca temă independenţa procurorului. Raportarea procurorului faţă de celelalte autorităţi ale statului ori mijloacele moderne de investigaţie sînt criterii de evaluare a independenţei procurorului. Kovesi a susţinut că aniversările pot fi folosite “şi pentru a reflecta cu sinceritate” asupra nerealizărilor sistemului, pentru a vedea în ce măsură ele sînt imputabile justiţiei sau celor din afara sistemului judiciar. “Şi nu m-aş gîndi aici decît la faptul că avem în acest moment proceduri judiciare ce sînt blocate de proceduri parlamentare.” Procurorul general a arătat că deciziile parchetului “par de multe ori ascunse publicului, în spatele unui limbaj tehnic ori al unor proceduri mai mult birocratice”. “De aceea oamenii care intră în contact cu justiţia au imaginea unui aparat cu proceduri stufoase, la care nu trebuie să apelezi decît în situaţii extreme”, a subliniat Kovesi.


“MERITUL JUDICIAR”. Aceasta a anunţat că intenţionează ca pînă în luna septembrie să definitiveze criteriile după care se va acorda în viitor distincţia “Meritul Judiciar”. Precizăm că pînă în prezent această medalie se acorda tuturor magistraţilor sau personalului auxiliar numai în funcţie de vechime. Noile criterii au la bază performanţa în activitate.

×
Subiecte în articol: observator kovesi sînt