Mii de pelerini romano-catolici au asistat ieri la Catedrala "Sfântul Mihail" din Alba-Iulia, la Liturghia solemnă celebrată de trei cardinali şi 30 de episcopi din mai multe ţări, cu prilejul încheierii manifestărilor dedicate împlinirii a 1.000 de ani de la înfiinţarea Episcopiei romano-catolice a Transilvaniei.
Cardinalul Franc Rode, delegatul special al Papei Benedict al XVI-lea, prefectul Congregaţiei pentru Institutele Vieţii Consacrate, a oficiat alături de cardinali din Serbia şi Ungaria, precum şi de alţi 30 de episcopi din Austria, Germania, Italia, Ucraina şi România, o slujbă specială prilejuită de încheierea Jubileului milenar al Episcopiei romano-catolice a Transilvaniei.
Alături de credincioşi veniţi din cele nouă judeţe ale arhidiecezei de Alba-Iulia, la Liturghie au asistat şi ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, ambasadorul Ungariei în România, Janos Terenyi, nunţiul apostolic în România, Francisco Javier Lozano, oficialităţi judeţene şi locale, dar şi ierarhi ai Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba-Iulia. Pe tot parcursul anului liturgic 2009, în toate decanatele Arhiepiscopiei romano-catolice de Alba-Iulia au fost organizate acţiuni culturale şi liturgice dedicate Jubileului milenar.
Episcopia de Ardeal a fost înfiinţată de regele Sfântul Ştefan al Ungariei în anul 1009, cu reşedinţa în cetatea din Alba-Iulia. Festivităţile dedicate celor 1.000 de ani de existenţă la Alba-Iulia a Episcopiei romano-catolice s-au încheiat oficial prin sărbătoarea "Sfântului Mihail", hramul catedralei şi al arhiepiscopiei.
Construită în secolele XII-XIII, pe locul unei biserici mai vechi, Catedrala "Sfântul Mihail", unde se află locul de veci al lui Iancu de Hunedoara, al fratelui şi fiului său, al reginei Izabela, dar şi al altor principi din familiile Sigismund, Rakoczy şi Bethlen, a beneficiat de o restaurare majoră în urmă cu peste 100 de ani.
Citește pe Antena3.ro