Indemnizaţia de şomaj ar putea să scadă în viitor, dacă nu va mai fi corelată cu salariul minim pe economie.
În acest sens, Consiliul Economic şi Social (CES) va dezbate săptămâna viitoare un proiect de ordonanţă al Ministerului Muncii, care prevede eliminarea legăturii dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi cel al salariului de bază.
Proiectul urmăreşte fixarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj în funcţie de buget, fără a mai creşte în funcţie de salariul minim pe economie. Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa, crede că efectele acestei măsuri nu vor fi resimţite pe termen scurt, nefiind vorba despre o reducere propriu-zisă a indemnizaţiei de şomaj, ci de o scădere a acesteia în momentul în care va începe să crească salariul minim brut pe economie, dacă proiectul va fi aprobat.
PRECEDENT
Ideea nu este nouă, fiind prezentată pentru prima dată în 2007, de fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru. Încă de atunci se avea în vedere modificarea legislaţiei, astfel încât să nu se mai creeze presiune pe buget prin acordarea prestaţiilor sociale în funcţie de salariul minim pe economie. În octombrie 2008 a fost adoptată OUG 126/2008 care prevedea eliminarea legăturilor dintre nivelul prestaţiilor sociale şi nivelul salariului de bază, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj care a rămas în continuare 75% din salariul minim brut pe ţară. Membrii CES au primit deja proiectul de ordonanţă, urmând să-l dezbată în şedinţa de săptămâna viitoare. Diana Caloianu
Citește pe Antena3.ro