x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marţi, trei ceasuri de cultură - un proiect al celor care s-au săturat de evenimente cu pâine şi circ

Marţi, trei ceasuri de cultură - un proiect al celor care s-au săturat de evenimente cu pâine şi circ

de Diana Scarlat    |    20 Dec 2012   •   16:06
Marţi, trei ceasuri de cultură - un proiect al celor care s-au săturat de evenimente cu pâine şi circ

Deşi vremurile sunt grele, iar cultura a intrat de mult timp într-un trend descendent, un grup de oameni care încă mai vor să se dezvolte pe plan cultural s-au constituit într-un cenaclu, numit “Colocviile de marţi”, unde-şi împărtăşesc unii altora gândurile şi craţia.

Filosofi, poeţi, istorici, sociologi, prozatori, oameni de teatru, academicieni, profesori, medici, artişti plastici, fotografi şi invitaţii lor din alte domenii, se strâng într-un cadru organizat, în ultima zi de marţi a fiecărei luni, pentru a participa la cenaclul cultural, uitând, pentru câteva ore, de problemele politice şi economice şi chiar de sfârşitul lumii. Ultima întâlnire din acest an a fost programata pe 18 decembrie, pentru a lăsa ultima zi de marţi din lună în grija Crăciunului. Tema dezbaterilor de la Centrul pentru activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională din Bucureşti, Calderon 39, nu a fost cabinetul Ponta II sau contractele pentru deszăpezire, ci “Al 13-lea baktun cu Fraţii Grimm”, basmul si miturile antice, precum si cateva aniversari marcante, incluzând mai multe activităţi şi teme culturale pentru care membrii cenaclului depun muncă de cercetare, în speranţa că vor putea salva ce a mai rămas din cultura românească.

Amfitrionul cenaclului este profesorul George Anca, scriitor de cultură enciclopedică, specializat în indianistică, antropologie culturală, literatură universală şi comparată. “Temele fiecărei întâlniri sunt dezbătute pe parcursul a trei ore, din mai multe perspective, fiind dublate de un moment teatral, iar, uneori, chiar şi de unul muzical, cum a fost cazul acestei ultime ediţii, când s-au interpretat colinde de Crăciun, din spaţiul românesc, aromân şi grecesc.

Fiecare întâlnire este marcată, în general, de câte o expoziţie de pictură sau fotografie tematică”, explică Bianca Beatrice Michi, absolventă a facultăţii de Filosofie şi poetă care a debutat anul acesta chiar în cadrul Colocviilor de Marţi, alături de artişti consacraţi, dar şi de cei care până acum nu au avut şansa să se lanseze.

×