x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MJ propune un proiect de regulament privind locurile şi condiţiile de muncă în justiţie

MJ propune un proiect de regulament privind locurile şi condiţiile de muncă în justiţie

20 Apr 2011   •   22:43

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică miercuri un proiect de Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia personalului din cadrul sistemului justiţiei.

Articolul unic arată că se aprobă Regulamentul privind locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia personalului din cadrul sistemului justiţiei.

Potrivit art. 21 din Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, "Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII, precum şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară - administraţie, sănătate, învăţământ, justiţie, cultură, diplomaţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare, fiecăreia dintre instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională sau autorităţile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor Publice şi cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate", notează MJ în nota de fundamentare pentru adoptarea proiectului de hotărâre.

Conform art. 4 din cadrul Cap. VIII - Reglementări specifice personalului din sistemul justiţiei - din Anexa VI - Familia ocupaţională de funcţii bugetare "justiţie", la Legea-cadru 284/2010: "(1) Pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare ori periculoase, personalul prevăzut la art. 1 beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază sau, după caz, din indemnizaţia lunară de încadrare, corespunzător timpului lucrat. (2) Condiţiile de acordare a sporului prevăzut la alin. (1) se aprobă de ordonatorul principal de credite", mai arată actul citat, publicat pe site-ul MJ.

Art. 1 din cadrul Cap. I, care cuprinde reglementări referitoare la funcţionarii publici, din Anexa I - Familia ocupaţională de funcţii bugetare "administraţie" - prevede următoarele: "(1) Funcţionarii publici beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. (2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor funcţionarilor publici, în limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens".

De asemenea, conform art. 1 din cadrul Cap. II, referitor la personalul contractual, din anexa anterior menţionată: "(1) Personalul contractual salarizat potrivit cap. II lit. A - E din prezenta anexă poate beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15 la sută din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. (2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare ori, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens".

Până la intrarea în vigoare a Legii 284/2010, pentru personalul din sistemul justiţiei, reglementările interne emise în executarea Legii 330/2009 (în prezent abrogată) au fost următoarele: Ordinul ministrului justiţiei 279/C/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de acordare a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare judecătorilor, personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor,asistenţilor judiciari, personalului auxiliar de specialitate şi personalului conex, personalului de probaţiune, personalului de specialitate criminalistică şi personalului auxiliar de specialitate criminalistică din cadrul instanţelor judecătoreşti, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor de expertize criminalistice, Ordinul ministrului justiţiei 280/C/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de acordare a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare personalului contractual şi funcţionarilor publici din cadrul instanţelor judecătoreşti, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor de expertize criminalistice, Ordinul ministrului justiţiei 281/C/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de acordare a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare funcţionarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Justiţiei, Ordinul nr.24 din 26 ianuarie 2010 pentru aprobarea condiţiilor de acordare a sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase în cadrul Ministerului Public, Ordinul 34 din 5 februarie 2010 pentru aprobarea condiţiilor de acordare a sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Ordinul 67 din 18 martie 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de acordare a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare personalului contractual şi funcţionarilor publici din cadrul Ministerului Public ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Noul cadru legal impune actualizarea şi înlocuirea dispoziţiilor interne cu o hotărâre de Guvern pentru aprobarea principalelor condiţii de acordare a sporului pentru condiţii grele, periculoase sau vătămătoare personalului din cadrul Ministerului Public, conform art. 21 din Legea 284/2010.

×