Cazul decesului de la o fractură la picior. Am obţinut poziţia managerului Spitalului Paşcani, dr Costică Pânzariu, şi a preşedintelui Colegiului Medicilor, prof. dr Vasile Astărăstoae, vizavi de cazul petrecut la Paşcani acum trei săptămâni. Concluzia acestora este una din care transpiră nepăsarea vizavi de moartea unui om care avea zile, ca mulţi dintre noi.
Pentru cei care nu ştiu, amintim că un bărbat de 37 de ani, internat la Spitalul Municipal Paşcani cu o fractură la picior, a murit după trei zile, chiar pe masa de operaţie. Soţia, rămasă acum văduvă cu doi copii, cere să se facă dreptate în cazul decesului bărbatului său, care, spune ea, s-a chinuit cu dureri trei zile, timp în care nimeni nu i-a întins o mână de ajutor, deşi a dat bani medicilor. Am vorbit cu preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr Vasile Astărăstoae, şi cu managerul Spitalului din Paşcani, Costică Pânzariu, pentru a lua o poziţie din partea lor vizavi de această situaţie. Cazul a ajuns acum şi în atenţia Colegiului Medicilor Iaşi, după ce o anchetă internă s-a desfăşurat la Spitalul Municipal Paşcani şi s-a soldat cu desfacerea contractului de muncă al medicului curant Gheorghe Iosub şi cu suspendarea pentru două luni a medicului Corneliu Mihăilescu (şeful secţiei Chirurgie n.r.). De asemenea, au mai fost sancţionate două infirmiere (Georgeta Bardan şi Lenuţa Miron), care au fost mutate disciplinar, şi o asistentă medicală, Marieta Filoti, care timp de trei luni va primi salariul diminuat cu 10%.
"EXISTĂ ŞI MORŢI NEAŞTEPTATE!"
Iată ce ne-a spus prof. dr Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, rectorul UMF "Gr.T. Popa" Iaşi.
"Colegiul Medicilor s-a autosesizat şi va începe o anchetă disciplinară şi, în urma acesteia, va decide dacă s-a încălcat sau nu codul deontologic. Colegiul Medicilor nu are însă în atribuţii să analizeze malpraxisul ca răspundere juridică. Cine e vinovat va fi pedepsit în limita vinovăţiei sale. Dacă nu sunt vinovaţi, nu vor fi pedepsiţi. Trebuie mai întâi să anchetăm, pentru că, din ce se relatează în presă, nu am văzut o aşa-numită vinovaţie. Se poate şi să fie mai mulţi vinovaţi, vom verifica. În spitale există cazuri de acest gen, sunt decese neaşteptate, sunt decese aşteptate. Există incidente dincolo de voinţa medicului, care pot să conducă la decesul unei persoane aflate, uneori, chiar într-o stare aparentă de sănătate. De aceea, întotdeauna se analizează comportamentul medicului, care trebuie să fie deontologic, şi nu rezultatul. Şi asta pentru că embolii pot să apară şi la spitale din New York şi din Paris etc., aşa că trebuie văzut dacă s-a făcut totul ca să nu apară o embolie. Informaţiile din presă sunt contradictorii, că nu ar fi fost asigurat... dacă nu i s-a acordat ajutorul pentru că nu era asigurat este grav. Dar am citit şi că a fost internat, deci i s-a acordat ajutorul, i s-a pus atelă, s-a programat operaţia. De altfel, orice este posibil, de exemplu, dacă era o intervenţie care necesita ortoped, iar acest specialist nu era disponibil, atunci trebuie planificată operaţia."
DACĂ NU ERA WEEK-END, ALTFEL AR FI STAT LUCRURILE
"Este necesară o analiză obiectivă a cazului, pornind de la comportamentul personalului medical, nu de la rezultate. Întotdeauna există mai multe modalităţi de tratament la aceeaşi boală, iar medicul ia decizia în funcţie de experienţa sa profesională, de cazul pe care-l analizează. De exemplu, chiar la o simplă fractură se poate face reducere sângerând operezi pacientul şi pui o tijă, dar se poate face şi reducere ortopedică, adică se pune numai ghips. Depinde de tipul de leziune, particularităţile pacientului, dotările spitalului, experienţa medicului. Iar medicul decide. Referitor la faptul semnalat de dvs. ca reporter, cum că, dacă nu era week-end, nu murea, este posibil să nu fi fost tot personalul medical, să existe deja o problemă cu asigurarea cadrelor. Am înţeles că în sala de operaţie a făcut acel tip de incident, embolie, putea să apară şi a doua zi, şi a cincea zi. Ieri ne-am sesizat, Colegiul Medicilor nu a fost informat nici de spital, nici de familie. Până acum n-am vorbit cu cei de la Paşcani. Ancheta nu ştim când o începem, nu ştim când se finalizează, pentru că e în funcţie de complexitate. Dacă anchetele sunt simple, terminăm repede, dar dacă este nevoie de expertiză de specialitate, se poate continua. Oricum, se va analiza respectând toate drepturile procesuale ale ambilor părţi şi se va pleca de la prezumţia de nevinovăţie, care este o prezumţie absolută într-o ţară democratică", a spus Astărăstoae. Managerul Spitalului din Paşcani a fost mai lapidar, chiar nepoliticos către final, când ne-a închis telefonul în nas. "Noi am rezolvat cazul din punctul nostru de vedere. Am dat sancţiunile care se cuvin, poziţia o puteţi găsi afişată. Am vorbit şi cu familia. Dacă a murit sau nu cu zile?" Acestea au fost ultimele cuvinte, pentru că imediat a închis telefonul.
SE CERE DREPTATE
Văduva ameninţă că, dacă nu i se face dreptate, vine cu copiii la spital să-i crească cei vinovaţi de moartea tatălui lor. "Eu nu am bani. Ce familie fericită eram, am doi copii care au rămas acum fără tată. Ce să le spun eu lor? Cum pot să spună că astfel de cazuri se tratează aici? Dacă este aşa, de ce atunci soţul meu a murit? De ce nu mi-au dat o ambulanţă să îl ducem la Iaşi? L-au ţinut trei zile la Spitalul Municipal fără să-i facă o analiză. O asistentă mă întreba pe mine dacă soţul meu suferă de ceva. Păi eu sunt medic sau ei? Sunt nişte criminali care rămân aici şi omoară oameni. Ce mă fac eu acum singură şi cu doi copii? Am să-i dau în judecată, pentru că trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut. Să fie băgaţi în puşcărie", a spus Rodica Achihăii. Medicii s-au disculpat, spunând că au făcut tot ce au putut şi că fracturi de genul celei suferite de Vasile Achihăii se tratează la spitalul din Paşcani, fără a fi nevoie ca pacienţii să fie transferaţi la Iaşi. Pe de altă parte, cumnatul văduvei Mihai Zăvoi susţine că ştie de foarte multe cazuri de acelaşi fel petrecute la aceeaşi unitate medicală. "Sunt mulţi în oraş care acuză serviciul chirurgical de la Spitalul Municipal Paşcani. Este foarte grav acest lucru. Sunt foarte multe erori medicale. O să ne adunăm toţi ăştia şi o să începem o ofensivă. Sunt poate sute de pacienţi care au avut probleme aici. Numai eu ştiu câţiva care au murit tot aşa."
Rodica Achihăii a depus şi plângere penală împotriva lui Corneliu Mihăilescu, şeful secţiei de Chirugie a Spitalului Municipal Paşcani, pentru luare de mită.
"A refuzat să îl transfere pe soţul meu la Iaşi probabil ca să nu piardă cei 400 - 500 de lei, cât ar fi trebuit să dau pentru investigaţii. Pe 17 ianuarie, duminică seara, doctorul Mihăilescu i-a spus soţului
POVESTEA TRAGEDIEI
Vasile Achihăii, de 37 de ani, din comuna Vânători, a ajuns la Spitalul din Paşcani la 15 ianuarie, după ce vaca din gospodărie l-a împuns şi i-a fracturat un picior. Soţia lui, Rodica Achihăii, care a venit zi de zi la spital, spune că bărbatul murea de durere, dar că nimeni nu i-a aplicat vreun tratament şi că nici măcar nu i s-au făcut analize. Femeia şi alte rude au insistat ca bolnavul să fie transferat la Iaşi, dar i s-a spus că este neasigurat şi că, în consecinţă, n-au decât să-l ducă ei la un alt spital. Mai mult, familia lui Vasile Achihăii afirmă că i-ar fi oferit unui medic bani, pe care i-ar fi primit înapoi atunci când tânărul a decedat. "O să fac tot posibilul ca în acest caz să se facă dreptate. Nu se poate să duci un tânăr la spital cu o fractură şi, la trei zile, să-l aduci acasă mort. Medicii vinovaţi trebuie să plătească pentru greşelile lor. Părerea mea este că medicul Gheorghe Iosub este vinovat 100%, iar medicul Corneliu Mihăilescu, 90%. Este vorba despre viaţa unui om. Nu mai spun că am dat şi bani pentru ca medicii să se ocupe de soţul meu şi să-l facă bine. I-am băgat medicului trei milioane de lei vechi în buzunar şi nu a zis nimic. Mi i-a înapoiat când a murit Vasile şi şi-a dat seama că îl pot reclama", a spus Rodica Achihăii. Ea povesteşte că soţul a fost internat vineri, 15 ianuarie: "Când am vorbit cu dl doctor Iosub, mi-a zis să îl las în pace, pentru că nu îl învăţ eu ce să facă. Mi-a spus că dacă vreau la Iaşi, să îl iau pe soţul meu pe răspunderea mea. Dar nu era o urgenţă? L-am întrebat şi pe dr Mihăilescu (şeful secţiei n.r.). Atunci, seara, i-au pus un pansament, apoi l-au dus în salon. De gardă era doctorul Gheorghe Iosub. A doua zi, când am mers la spital, era în salon în aceeaşi situaţie, sângerând şi cu dureri doarte mari. Am încercat să vorbesc cu dr Mihăilescu, pentru a se ocupa de el. Medicul mi-a răspuns că nu este asigurat". Două zile mai târziu, bărbatul sângera în continuare şi avea dureri din ce în ce mai mari. "M-am dus la cabinetul dlui dr Mihăilescu să-l rog să facă ceva pentru el sau, dacă nu vrea, să mă lase să-l transfer la Iaşi. Mi-a spus că nu se poate, fiindcă nu are asigurare şi nu poate să beneficieze de transportul cu ambulanţa", a mai spus soţia. Totuşi, în urma insistenţelor familiei, după trei zile, medicii s-au gândit totuşi să-l opereze pe Vasile Achihăii: "A fost pus în cărucior ca să fie dus la sala de operaţie, iar eu i-am ţinut piciorul cu un prosop ca să-i mai opresc sângele. După câteva minute de la începerea operaţiei, dr Mihăilescu a ieşit şi mi-a spus că soţul a intrat în stop cardio-respirator şi că e grav. Apoi a venit iar şi mi-a spus că a murit".
Citește pe Antena3.ro