x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Ne impiedicam de niste scaieti!"

"Ne impiedicam de niste scaieti!"

17 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
DELTA DUNARII - Cercetati de PNA, edilii din Sulina sustin un dezastru ecologic Un proiect gigantic de construire a unui complex turistic ameninta sa distruga plaja orasului Sulina din Delta Dunarii. Daca proiectul va fi realizat, Romania ar putea intra in vizorul conventiilor si organizatiilor internationale specializate in chestiuni de mediu.
ALEXANDRU NASTASE

BIJUTERIE NATURALA. Orasul Sulina dispune de ultima plaja litorala salbatica de pe Batranul Continent
Plaja orasului Sulina este ultima plaja litorala salbatica din Europa. Are 300 km si se intinde in sud, dincolo de Sfantu Gheorghe, pana la Capul Midia. Nicaieri pe tot continentul nu mai exista o regiune de coasta, pe care sa nu se fi construit ceva, in care mana omului sa nu fi intervenit. Plaja de la Sulina este extrem de interesanta pentru cercetatorii straini, experti din multe domenii venind in Delta Dunarii in fiecare an pentru a realiza studii pe plaja. In plus, este singurul loc din Romania in care creste volbura de nisip, o specie extrem de rara. Volbura de nisip se regaseste pe lista rosie a Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, impreuna cu alte specii de fauna valoroase care se gasesc pe plaja de la Sulina: tritonul dobrogean, tritonul comun, sarpele de apa etc.

TONE DE BALAST. Ideea construirii unui complex turistic foarte mare pe plaja de la Sulina nu este noua. Potrivit proiectului, acolo ar urma sa se cladeasca 51 de unitati de cazare, incluzand hoteluri, vile sau case de vacanta. Datele proiectului indica faptul ca pe plaja ar urma sa fie cladita o fundatie, care sa protejeze complexul de eventuale inundatii, pe care ar urma sa fie ridicat complexul. Numai pentru aceasta fundatie ar urma sa se foloseasca 1,5 milioane de tone de balast sau 1,2 milioane tone de combustibil pentru deplasarea utilajelor in zona. Pentru toate hibele proiectului si constienta de faptul ca proiectul va distruge pur si simplu plaja de la Sulina, guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, nu a acordat niciodata avizul de mediu pentru construirea complexului.

DOSAR LA PNA. Plaja este prioritate a statului si este administrata de ARBDD. Pentru a putea realiza proiectul, Consiliul Local Sulina a trecut plaja din domeniul public in cel privat al orasului, astfel incat sa o poata vinde. Hotararile prin care s-a intocmit ilegalitatea sunt in prezent cercetate de Parchetul National Anticoruptie. Dupa inceperea investigatiilor, Consiliul Local Sulina a anulat hotararea trecerii din domeniu public in cel privat, dar a incalcat din nou legea, incercand sa o concesioneze unor politicieni, oameni de afaceri si functionari ai administratiei publice locale. Dosarul urmeaza sa fie rezolvat de PNA.

PROBLEME ECOLOGICE
Constiente de pericolul ecologic, zeci de universitati, institute de cercetare si organizatii de protectie a mediului din tara si din strainatate au protestat fata de proiectul de la Sulina, cerand ARBDD sa nu acorde avizul de mediu pentru constructie. "In plus, potrivit Comisiei Europene pana in anul 2020 in Europa nu se va mai pierde nici o specie de fauna sau flora. Dincolo de implicatiile ilegale ale afacerii, trebuie subliniat modul in care autoritatile locale din Sulina au tratat problema ecologica a plajei. Acestia s-au aratat deranjati de eforturile ARBDD de a proteja plaja si au spus in mai multe randuri, in public, ca proiectul lor nu se poate realiza "din cauza unor scaieti"! Guvernatorul Virgil Munteanu a comentat situatia de la Sulina: "Daca as incerca sa caracterizez situatia, l-as cita pe Liviu Mihaiu de la Organizatia Salvati Dunarea si Delta. Spunea ca, daca incepand de anul trecut, ne-am luptat cu ucrainenii (care intentionau construirea canalului Bastroe in Delta Dunarii - n.r.), acum trebuie sa ne luptam cu ucrainenii nostri", a declarat guvernatorul Munteanu.
×
Subiecte în articol: observator sulina plaja