x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Niţă-strică-tot dă ţeapă de cel puţin 8 milioane de euro statului. Ministrul pentru Energie a dat peste cap vânzarea acţiunilor TRANSGAZ cu declaraţii neavenite

Niţă-strică-tot dă ţeapă de cel puţin 8 milioane de euro statului. Ministrul pentru Energie a dat peste cap vânzarea acţiunilor TRANSGAZ cu declaraţii neavenite

de Dan Constantin    |    21 Apr 2013   •   19:33
Niţă-strică-tot dă ţeapă de cel puţin 8 milioane de euro statului. Ministrul pentru Energie a dat peste cap vânzarea acţiunilor TRANSGAZ cu declaraţii neavenite
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Niţă Constantin este ministru delegat pentru Energie de câteva luni. A reuşit însă în acest timp scurt să-şi adjudece renumele de „Niţă-strică-tot“. El îşi asumă deciziile cu efect distructiv în aria lui de „competenţă“ cu o declaraţie fără echivoc: dacă tot stric sistemul energetic, merg până la capăt. Multe dintre măsurile care îngrijorează mediul de afaceri având patentul Niţă sunt încă în faza de proiect, dar altele produc deja efecte.

Vânzarea pachetului de 15 la sută din acţiunile deţinute de stat la Compania naţională de transport a gazelor naturale ­ Transgaz din Mediaş, operaţiune încheiată săptămâna trecută, s-a transtormat într-un semieşec din cauza declaraţiilor neavenite ale ministrului Niţă. În plină campanie de lansare a vânzarii acţiunilor, dorinţa lui Niţă de a muta sediul Transgaz de la Mediaş în Bucureşti a provocat un val de declaraţii politice, acţiuni sindicale, cu efect direct asupra nivelului de tranzacţionare a acţiunilor pe piaţa de capital. Declaraţia lui Niţă a fost făra echivoc: „Conducerile celor două companii ­ Transgaz şi Romgaz ­ trebuie să îşi desfăşoare activitatea la Bucureşti (…) Măsurile vizează top-managementul, nu salariaţii. Probabil, angajaţii sunt puşi de directori să protesteze“. Intenţia clară a ministrului a scos mii de oameni în stradă la Mediaş, a provocat o furtună de declaraţii politice şi a mişcat preţul acţiunilor Transgaz într-un sens negativ.

Menţionăm că perioada de subscriere pentru cumpărarea de acţiuni a fost 4-16 aprilie, iar plaja preţurilor acceptate era 171-230 lei/acţiune. Deputatul Ovidiu Gant, parlamentar FDRG de Sibiu, făcea în 9 aprilie o declaraţie politică intitulată „Opriţi-l pe domnul Niţă“ prin care făcea un apel la premierul Victor Ponta de a-l stopa pe ministrul delegat pentru Energie din acţiunea de trasfer a sediilor celor două mari companii gaziere la Bucureşti. Deputatul liberal Mircea Cazan este şi mai tranşant ­ el cere demisia ministrului Niţă şi arată responsabilitatea autorităţilor pentru manevrarea pieţei de capital. „Atrag atenţia că nu e posibil ca într-o zi să scadă acţiunea la bursă cu 20-25 la sută. Au scăzut vineri acţiunile Transgaz, ca apoi luni să crească din nou. Din nou sunt nişte jocuri“, a semnalat Cazan.

Prin declaratiile lui Niţă-strică-tot s-a îngreunat şi acţiunea de promovare a vânzării acţiunilor pe piaţa externă, la marii investitori. În acest sens, directorul Adrian Bucur din conducerea executivă a Transgaz spunea în 10 aprilie: Directorul general se află în acţiune de promovare a pachetului de acţiuni scos la vânzare pentru investitorii instituţionali. Tot acest scandal, această mişcare de presă, comunicate, afectează foarte mult procesul de vânzare. Sindicatul de intermediere estimează un preţ de vânzare între 80 şi 90 de milioane de euro pentru întreg pachetul de acţiuni scos la vânzare… Directorul general este pus într-o ipostază destul de proastă la Copenhaga, Tallin, Londra, unde trebuie să explice de ce rezultatele la bursă ale societăţii pot fi influenţate de mişcări sindicale.

Să vedem aşadar cuantificat efecul vorbelor lui Niţă. Sindicatul financiar-bancar care a derulat vânzarea acţiunilor sconta pe obţinerea a 80-90 de milioane de euro. Ministrul Niţă anunţa triumfător eşecul: statul român a obţinut 72 de milioane de euro, preţul la care s-a adjudecat acţiunea fiind de 179 lei. O diferenţă semnificativă în minus de cel puţin 8 milioane de euro sau de 18 milioane de euro în cazul estimării superioare. Vânzarea ar trebui socotită un dezastru, dar ministul Niţă o aplaudă ­ considerând-o baza pentru viitoarele privatizări. Cine răspunde pentru milioanele neîncasate? Niţă-strică-tot NU SUFLĂ ACUM O VORBĂ DESPRE EFECTUL CATASTROFAL AL DECLARAŢIILOR LUI CARE AU ARUNCAT PREŢUL ACŢIUNILOR PE TOBOGAN.

Păguboasa tranzacţie mai are şi alte efecte negative. În primul rând, acţiunile au acum o ancoră legată la nivelul 179 lei, o scădere accentuată faţă de nivelul de circa 200 de lei la care se tranzacţionau până la vorbăria lui Niţă. Pe ansamblu compania s-a decapitalizat, iar ratingul nou nu este încă anunţat. Nu ştim încă ce reacţie va avea premierul Ponta când va vedea ţeapa pe care a dat-o ministrul Niţă bugetului. Banii căutaţi pentru recalcularea pensiilor militarilor i-a aruncat ministrul delegat Niţă care mută aiurea sedii de companii. Poate îi găsiţi un loc adecvat domnului Niţă, care a avut succesul maxim ca şef peste restaurantele UTC de la Braşov. De ce îl chinuiţi la Energie, domnule prim-ministru?
 

×