x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O comunitate puternic divizata

O comunitate puternic divizata

03 Apr 2005   •   00:00

Comunitatea irakiana din Romania s-a declarat, zilele trecute, revoltata de rapirea celor trei ziaristi romani.



  • de MARINA CONSTANTINOIU, CRISTIAN STEFANESCU

  • REVOLTAT. Mohammed Reda Al-Shock, presedintele Centrului Cultural "Mesopotamia", a condamnat rapirea celor trei ziaristi romani in Irak
    Intr-un comunicat difuzat de Centrul Cultural "Mesopotamia" al irakienilor din Romania se spunea ca "rapitorii, prin faptele lor josnice, vor sa incetineasca mersul democratic in Irak, sa tulbure apele limpezite de curand si, totodata, relatiile bune dintre popoarele irakian si roman".

    Acelasi Centru Cultural preciza ca membrii sai, prin legaturile lor cu fortele democratice si cu oamenii de bine din tara, vor incerca sa demaste "jocul murdar" al rapitorilor. Potrivit lor, "istoria de pana acum a irakienilor a dovedit ca ei sunt straini de aceste fapte, care nu fac parte din cultura si obiceiurile lor ca popor".

    IDENTITATE. Centrul Cultural "Mesopotamia" este doar una dintre multele voci care se fac auzite in Romania, in numele comunitatii irakiene. Precum diaspora romaneasca, si cea irakiana este una extrem de pestrita si divizata. Si in Romania, irakienii sunt destul de dezbinati si suspiciosi unii fata de ceilalti.

    DEZBINATI. In pragul razboiului din Irak, cand simteau ca, de aceasta data, "acasa" se va produce schimbarea si Saddam Hussein urma sa dispara de pe firmament, in Romania a inceput "lupta pentru putere". Grupuri care-si exprimau solidaritatea cu opozitia irakiana de aiurea se aratau gata sa preia fraiele Ambasadei Irakului la Bucuresti si ale comunitatii irakiene de la noi. In particular insa, apareau problemele. Precum romanii din Occident, si irakienii din Romania se suspecteaza de "colaborationism" cu serviciile secrete din Romania, dar si cu cele ale altor state, inclusiv cu ale regimului lui Saddam Hussein. Succesul sau insuccesul in micile sau marile afaceri ale comunitatii arabe din Romania a constituit unul dintre criteriile dupa care irakienii suspectati de "colaborationism" erau "demascati", sub acoperirea anonimatului, de catre cei din tabara opusa. Au fost zile tulburi, cand suspiciunea a fost temelia sanatoasa a delatiunilor care au urmat in martie 2003, inaintea inceperii razboiului din Irak.

    INDEZIRABILI. Acea perioada a coincis cu o serie de expulzari ale irakienilor, decise de statul roman pe criterii de multe ori contestate. S-a consumat multa cerneala pe tema supunerii cu care au actionat autoritatile romane, care au decis aceste expulzari politice, raspunzand unei cereri venite din partea Statelor Unite. Mai multi civili irakieni au fost declarati indezirabili pe teritoriul romanesc si expulzati, in martie 2003. Printre numeroasele semne de intrebare care circula, referitor la rapirea celor trei ziaristi romani in Irak, se mai impune una: ar putea avea vreo legatura unii dintre irakienii expulzati cu aceasta afacere?

    EXPULZARII
    Operatiunea "Orizont apropiat", derulata in preajma declansarii ostilitatilor anti-Saddam Hussein, la cererea expresa a Administratiei americane, a atins si Romania. Circa 300 de presupusi agenti ai serviciilor secrete irakiene, activand in 60 de tari sub acoperire diplomatica sau comerciala, au fost expulzati de la posturile pe care le ocupau. Cinci dintre ei se aflau la Bucuresti, institutiile abilitate ale statului roman acreditand ideea ca acestia "desfasoara activitati incompatibile cu statutul lor si care pot afecta siguranta nationala". Fara sa existe o confirmare oficiala, s-a vorbit despre actiuni de spionaj si despre afaceri intreprinse de membrii suspecti ai corpului diplomatic: un secretar politic, un gradinar, directorul scolii irakiene si doi agenti de paza ai ambasadei. Alti opt cetateni irakieni, aparent oameni de afaceri, au suferit, in acea perioada, acelasi tratament.
    ×
    Subiecte în articol: observator romania