x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O reţea de înmormântări ale decedaţilor de Covid-19 fără restricţii

O reţea de înmormântări ale decedaţilor de Covid-19 fără restricţii

de Carmina Pricopie    |    30 Mar 2021   •   07:20
O reţea de înmormântări ale decedaţilor de Covid-19 fără restricţii

Pe 23 februarie, un coşciug din zinc era găsit sprijinit de un gard, undeva în sectorul 2 al Capitalei, pe bulevardul Nicolae Grigorescu. În sicriu, poliţiştii criminalişti au găsit mai multe fragmente ce păreau a fi umane, dar şi mai multe documente de identificare ale persoanei decedate. Toate aparţineau unei femei decedate în Anglia de Covid-19 şi aduse în România. Când au început însă verificările, poliţiştii au descoperit că, deşi murise din cauza noului coronavirus, femeia fusese înmormântată potrivit tradiţiilor din ţara noastră: decedata a fost depusă la capelă, rudele au privegheat-o, DSP-ul nu a fost anunţat. Nu s-a respectat nimic din protocolul impus în cazul celor decedaţi din cauza Covid-19. Surpriza a venit când poliţiştii au constatat că, în aceeaşi perioadă, în aceeaşi capelă, în aceleaşi condiţii, a fost ţinut şi ulterior înmormântat şi un bărbat, rudă cu femeia respectivă. Potrivit unor surse, şi bărbatul fusese adus din Anglia. Şi nu oricum, ci ilegal, fără toate documentele necesare, cauza morţii fiind aceeaşi: Covid-19.

 

23 februarie 2021, descoperirea macabră de pe bulevardul Nicolae Grigorescu

Un sicriu din zinc, rezemat de un gard a fost găsit în urmă cu mai bine de o lună, în sectorul 3 al Capitalei. Pentru că, în interior au fost găsite mai multe fragmente ce păreau a fi umane, cazul a fost preluat de către Serviciul Omoruri. Astăzi, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au venit cu precizări referitoare la acest caz: „Referitor la informațiile apărute în media, cu privire la un sicriu de tablă găsit în sectorul 3, facem următoarele precizări: La data de 23 februarie 2021, prin apel 112, o persoană a sesizat că a găsit un sicriu metalic. Cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei și Parchetul de pe lângă Tribunalul București în vederea stabilirii situației de fapt și de drept, având în vedere că în urma cercetării au fost identificate fragmente de intestin, aparent de natură umană. Din probatoriul administrat nu a rezultat săvârșirea vreunei infracțiuni contra vieții. Se analizează dacă sunt întrunite elementele vreunei infracțiuni din capitolul celor contra sănătății publice.”

 

Decedată de Covid-19 în Anglia, înmormântată fără Covid în România

Potrivit pașaportului mortuar, Maria S. a decedat pe 8 februarie în Spitalul Northampton General Hospital Trust din cauza infecţiei cu SarsCoV2. Avea 61 de ani și mai multe boli. Pe 9 februarie, familia femeii a luat legătura cu o companie de pompe funebre, pentru repatrierea decedatei. Potrivit reprezentantului firmei respective, aceasta a fost adusă în România într-un sicriu din zinc sigilat. Sicriul a fost adus cu mașina și predat unui alte firme de pompe funebre la cererea familiei celei decedate. „Femeia este repatriată de noi. Avem un proces-verbal încheiat cu reprezentanţii acelei firme care au venit și au preluat sicriul în București de la noi. Lângă acel sicriu se afla și o brăţară de identificare a persoanei decedate. Acea brăţară este obligatorie, atât la noi, cât și în alte ţări”, ne-a declarat Alexandru Ruș, reprezentantul Dispeceratului 07 Funerare România. Pe pașaportul mortuar scria clar cauza decesului: Covi-19, pneumonie. „Noi am informat familia despre cum trebuie să procedeze la înmormântarea conform procedurii de lucru la decedaţii de Covid. În acest caz, deși familia avea traducerea legalizată în limba română a certificatului de deces apostilat, unde era menţionată cauza decesului „Covid-19” nu s-a ţinut cont de acest lucru. Ba, mai mult, pe certificatul de îmbălsămare, eliberat de medicul care a efectuat această îmbălsămare, a notat o altă cauză de deces care nu se afla notată pe actele originale. Şi pe adeverinţa de înhumare nu a fost trecută menţiunea Covid-19”, ne-a povestit reprezentantul firmei de pompe funebre. Cu toate acestea, femeia a fost scoasă din sicriul zincat și mutată într-unul din lemn. Operaţiunea cu totul ilegală ar fi avut loc într-un garaj situat în sectorul 2 al Capitalei. Sicriul din zinc a fost aruncat la marginea drumului, iar coșciugul din lemn a fost depus de rude la capela cimitirului „Reînvierea” cu altă cauză a decesului și fără aviz epidemiologic de la DSP

Aceeaşi capelă, alt repatriat din Anglia

La 4 zile de la decesul Mariei S., în același spital mai moare un român. Costel Nicu Gilberto (foto). Cauza morţii: Covid-19. Cei doi erau rude și erau internaţi în același spital din Marea Britanie. Pentru că repatrierea Mariei S. costase familia aproximativ 3.000 de euro, pe Costel Nicu Gilberto rudele îl aduc ilegal spun unele surse: într-un sicriu din lemn, neîmbălsămat, fără pașaport mortuar, fără certificat englezesc de îmbălsămare și într-o mașină mortuară neautorizată. Singurul document care a însoţit decedatul, un certificat de deces englezesc neapostilat.

Un garaj din sectorul 2, loc de îmbălsămare

Cumva, bărbatul este adus în România de aceeași firmă de pompe funebre care făcuse schimbul de sicrie și îmbălsămarea ilegală a Mariei S. în garajul din sectorul 2. La aceeași adresă, undeva pe Aleea Capidava din sectorul 2, Costel Nicu Gilberto este îmbălsămat și i se emite un certificat de îmbălsămare, semnat și parafat de un medic. Același care ar fi semnat și certificatul în cazul Mariei S. Pe ambele certificate medicul „a uitat” să treacă la cauza morţii Covid-19. „Asistentul de îmbălsămare a făcut îmbălsămarea. Au fost multe cazuri în ultima perioadă. Nu îmi aduc aminte. Eu nu am încălcat legea. Nu m-a chemat nimeni la poliţie. Poate au mutat ei (n.r. familia) pe urmă. Eu nu am mers cu ei la cimitir. Nu îmi aduc aminte dacă actele alea erau din Marea Britanie. Sunt și traduse uneori. E o nebunie în toată perioada asta. Sincer nu știu dacă a fost mutat”, a declarat medicul Iulian Agripa Naicu.

Reprezentantul firmei care a făcut repatrierea femeii acuză grave nereguli

„Este o practică a firmelor fantomă care efectuează repatrieri ale decedaţilor din străinătate în România, în sensul că îi transportă fără documente legale. Aceste firme transportă decedaţi cu mașini neautorizate de către DSP și neomologate și pun în pericol siguranţa oamenilor, prin faptul că aceste mașini nu se dezinfectează niciodată, existând riscul de contaminare cu diferite bacterii. Trag un semnal de alarmă către toate capelele din România, deoarece conform legii au obligaţia să solicite pentru orice decedat depus în capelă ori biserică certificatul de îmbălsămare, un aviz epidemiologic eliberat de DSP unde se atestă clar dacă este decedat de Covid sau altă boală cu transmitere. În ambele speţe, atât bărbatul, cât și femeia au fost îmbălsămaţi, din spusele celor care au anchetat acest caz, de același medic, ambii cu Covid din Anglia”, ne-a declarat Alexandru Ruș.

 

2 anchete în ambele cazuri

Cazul care a șocat opinia publică, cel al sicriului din zinc aruncat, este acum în investigare la Serviciul Omoruri. Cazul celuilalt decedat este la Secţia 7 și se fac cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

×
Subiecte în articol: Covid-19