x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O viaţă în slujba elevilor

O viaţă în slujba elevilor

de Diana Scarlat    |    14 Sep 2012   •   21:00
O viaţă în slujba elevilor

Intr-o perioada plina de probleme in sistemul de invatamant, o invatatoare s-a hotarat sa rezolve singura situatia elevilor ei, oferindu-le ce stie ca este mai bun. Dana Blandu a trecut la fapte, deschizand o scoala primara particulara.

"Mi-am dorit dintotdeauna sa pun bazele unei scoli private. Deseori m-am gandit la ce ar trebui schimbat in invatamantul romanesc. De multe ori am «visat» la spatii moderne, la material didactic adecvat, la activitati didactice atractive, la alt tip de relationare intre copii si invatator sau intre scoala si familie. Drept urmare, am inceput sa caut solutii", explica Dana Blandu. Astfel a luat nastere un proiect indraznet care a debutat cu pasi mici si a inceput sa dea roade in cel mai scurt timp. "Era important sa castigam incredere, cota de piata si numele nostru sa fie asociat cu confort emotional pentru copil si pentru familia lui. Sloganul «Carte si joc», alaturi de numele Scolar As, s-a nascut dupa ce am definit misiunea noastra. Brandul e un fel de Superman, un personaj de desen animat care face lucruri bune, iar super-scolarul acesta se lanseaza de la noi. Daca l-am lansat, adica l-am format cum trebuie, el va avea succes", mai spune invatatoarea.

Primul proiect a fost lansat in anul 2005, fiind un after school, unde o echipa de invatatori si profesori cu experienta si performante deosebite au inceput sa organizeze eficient timpul elevilor din clasele I-IV, dupa programul de scoala. In 2006 s-a deschis al doilea sediu de after school, iar in urmatorii sapte ani, 300 de copii au fost Super Scolari fericiti. Un invatator cu aproape 30 de ani de experienta, precum Dana Blandu, stie foarte bine ca un elev trebuie sa se simta bine la scoala, sa se incadreze in programul de studiu, dezvoltandu-si deprinderi cu munca independenta, ca trebuie sa fie invatat cum sa invete, sa inceapa cu tema orala, tema povestita, tema invatata si abia la sfarsit sa ajunga la tema scrisa. "Nimic nu se termina fara autocorectare, urmata de o discutie in care noi verificam si intrebam ce parere au despre tema lor. Din 2008, centrele noastre educationale isi deschid portile catre intreaga comunitate. Fie ca este sau nu inscris la Scolar As, orice copil este binevenit sa participe la cursuri. Am adus servicii ale liderilor in educatia pentru copii si am avut in fiecare an oferte variate. Si pentru ca primii pasi erau parcursi si am demonstrat ca am reusit, am ales ca in 2010 sa pregatim deschiderea scolii private", mai spune invatatoarea. Scoala primara ale carei baze le-a pus Dana Blandu si-a deschis portile in anul 2011, fiind autorizata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in octombrie 2010. Procesul instructiv educativ se desfasoara pe baza curriculumului national, numarul de copii la clasa nu este mai mare de 15, iar copiii beneficiaza de tot ceea ce le trebuie unor cetateni ai UE. "Mai presus de toate acestea sunt nevoile pe care elevii din ziua de astazi le au: sa fie ascultati, intelesi, sa se simta confortabil, sa negocieze, sa se exprime, sa se joace, sa fie respectati, sa fie valorizati si sa aiba succes. In acest fel vor fi autonomi, independenti, creativi, armoniosi, cu stima de sine, se vor adapta cu usurinta schimbarilor, iar gestionarea corecta a emotiilor va face ca invatarea sa fie o placere", explica Dana Blandu.

×