Premierul Nicolae Ciucă a anunțat un program pentru schimbarea becurilor vechi cu altele noi, care consumă mai puțin curent electric. De asemenea, iluminatul clădirilor publice ar putea fi oprit la miezul nopții. Guvernul caută soluții pentru a reduce risipa, după ce Comisia Europeană a cerut statelor membre o diminuare cu 5% a consumului de energie, la orele de vârf.
Octavian Berceanu atrage atenția, la RFI, că simpla schimbare a unor becuri nu va rezolva problema: ”Eu m-aș uita un pic la nivel european ce se întâmplă, unde inteligența artificială deja măsoară în instituțiile publice modul în care este consumată energia, eficiența acesteia și noi încă suntem la faza cu schimbatul becurilor. Hai să privim imaginea de ansamblu, ce se întâmplă în lumea largă și în mod special în Europa sau în țările din jurul nostru: deja, se construiesc clădiri pentru administrație, cu eficiență foarte mare energetică, cu pompe de căldură, cu panouri solare, cu termoizolație”.
El spune că sediile instituțiilor publice din România sunt total ineficiente energetic: ”Sunt foarte multe locații în România unde oamenii stau înghesuiți în niște demisoluri, în niște clădiri unde este extrem de frig pe timpul iernii și sunt nevoiți să bage calorifere electrice în priză, ca să se încălzească, la țară am văzut chiar reșourile acelea tradiționale, cu rezistență. Or cum poți să vorbești de niște becuri, când tu ai un consum foarte mare și eficiență extrem de mică în aceste clădiri publice? Nu becurile sunt problema, problema este că întregul sistem public de clădiri e total ineficient din punct de vedere energetic”.
(sursa: Mediafax)