x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ONU cere mai multă responsabilitate

ONU cere mai multă responsabilitate

de Anca Aldea    |    26 Sep 2007   •   00:00
ONU cere mai multă responsabilitate
Sursa foto: DAVID HANCOCK/

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a străns la New York pe liderii lumii - şef de stat şi de guvern, factori politici, economici, specialişti in domeniul mediului - pentru a le cere să fie mai responsabili in lupta cu incălzirea globală.

NEW YORK - Liderii lumii pun la cale strategii de luptă cu schimbările climatice

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a străns la New York pe liderii lumii - şef de stat şi de guvern, factori politici, economici, specialişti in domeniul mediului - pentru a le cere să fie mai responsabili in lupta cu incălzirea globală.

Cel puţin 150 de ţări şi-au trimis reprezentanţi la sediul ONU din New York pentru a lua parte la cea mai de amploare intălnire la nivel inalt pe tema schimbărilor climatice, intitulată "Viitorul este in măinile noastre: schimbările climatice, o provocare pentru liderii noştri". Reuniunea, desfăşurată in ajunul celei de-a 62-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, a adunat specialişti in mediu, şefi de stat şi de guvern din mai multe ţări ale lumii, lideri politici şi economici...

KYOTO. Participanţii au convenit că este nevoie de un efort global pentru a fi inlăturate rapid efectele incălzirii globale, tot mai vizibile in ultima perioadă. In context, liderii ţărilor europene au făcut apel pentru reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră, pănă in 2050. Uniunea Europeană, lider incontestabil in lupta globală cu schimbările climatice, urmează să facă o serie de presiuni pentru a se ajunge la un acord internaţional in ceea ce priveşte realizarea unor progrese reale in acest domeniu.

De altfel, la următoarea conferinţă de mediu, anunţată pentru inceputul lui decembrie, europenii işi vor prezenta toate aceste solicitări in faţa celorlalte ţări participante. Cu această ocazie, ar trebui să se stabilească şi un calendar al negocierilor care ar duce, la sfărşitul lui 2009, la un acord pentru accelerarea şi accentuarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, aminteşte agenţia NewsIn. Odată ratificat, acordul va succeda primei faze a Protocolului de la Kyoto, care expiră la sfărşitul lui 2012. Acest tratat este pus sub semnul intrebării după ce, in 2001, Statele Unite, cea mai poluantă ţară din lume, au anunţat că nu vor ratifica Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. Protocolul nu este deloc rentabil pentru preşedintele Bush, care şi-a exprimat cu fermitate opoziţia faţă de stabilirea unor plafoane constrăngătoare impuse de normele stabilite la Kyoto la sfărşitul anilor ’80.

MAI MULTE FAPTE. "Mi-ar plăcea să văd că o majoritate de state se angajează să consolideze tratatul actual in loc să-l reinventeze", a declarat pentru AFP Steve Sawyer, secretar general al Consiliului Internaţional pentru Energie Eoliană, un grup cu sediul la Bruxelles care militează pentru această energie alternativă. "Reinventarea Kyoto va lua zece ani de negocieri şi nu avem timp", a mai spus Sawyer.

Â

Al şi Arnie

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger, al cărui stat - California - se află in fruntea statelor americane care incearcă să combată incălzirea planetei, le-a spus celor prezenţi la reuniunea de la New York că responsabilitatea de a confrunta schimbările climatice nu aparţine doar ţărilor cu dare de mănă, ci şi statelor sărace. "Consecinţele schimbării climei sunt atăt de presante, incăt nu mai contează cine este de vină pentru ceea ce s-a intămplat in trecut", a declarat republicanul. Prezent şi el la dezbateri, fostul vicepreşedinte al SUA, democratul Al Gore, a propus reuniuni la nivel inalt la fiecare trei luni, incepănd din 2008 pănă cănd va fi elaborat un plan pentru reducerea emisiilor de gaze.

Â

Ah, reputaţia!

Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a surprins din nou opinia publică declarănd că incălzirea globală nu este un fenomen real. Intr-o intălnire recentă, Klaus, economist de profesie, a afirmat că ridicarea temperaturii globale este "minimă in comparaţie cu evoluţia istorică şi neglijabilă in termenii impactului asupra fiinţelor umane". Pentru preşedinte, costurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar avea efecte negative asupra creşterii economice mondiale. Declaraţiile lui Klaus l-au supărat pe ministrul ceh al Mediului, Martin Bursik, care a declarat ieri că discursul lui Klaus ar putea diminua poziţia Cehiei in cadrul negocierilor privind incălzirea globală şi la nivel internaţional.

Â

Laude

Prezent la New York, ministrul romăn al Mediului, Attila Korodi, a insistat in declaraţia sa asupra cadrului general in domeniul schimbărilor climatice. El a vorbit şi despre acţiunile Romăniei in ceea ce priveşte participarea la aplicarea mecanismelor flexibile ale Protocolului de la Kyoto, in particular pe mecanismul "Implementare in comun", evidenţiind experienţa noastră in implementarea unor proiecte care au avut ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reabilitarea unor sisteme de incălzire centralizată şi transformarea acestora de la utilizarea combustibililor fosili la utilizarea surselor regenerabile de energie, cu beneficii sociale şi de mediu adiţionale.

×
Subiecte în articol: verde!