Omenirea are de ales intre cultivarea grăului pentru combustibilii biologici destinaţi autovehiculelor şi culturile destinate hranei. Ultima victimă pe care oamenii de ştiinţă o atribuie incălzirii globale sunt spaghetele.
Măncăm sau rulăm?
Omenirea are de ales intre cultivarea grăului pentru combustibilii biologici destinaţi autovehiculelor şi culturile destinate hranei. Ultima victimă pe care oamenii de ştiinţă o atribuie incălzirii globale sunt spaghetele. Gustoasele paste făinoase italiene, subţiri şi mlădioase, garnisite cu sosuri care mai de care mai apetisante vor deveni mai scumpe de-acum inainte din cauza culturilor insuficiente de grău.
PREŢURI MARI. Agricultorii italieni avertizează chiar că, in septembrie, preţul unui pachet de spaghete va fi de cinci ori mai mare decăt in prezent. Mario Rummo, preşedintele Uniunii fabricanţilor de spaghete, aminteşte că, in prezent, o jumătate de kilogram de spaghete costă in jur de 70 de euro cenţi in Italia şi intre 60 de euro cenţi şi 1,6 euro in Marea Britanie. Preţurile vor creşte din cauza recoltelor slabe şi a numărului tot mai mare de fermieri care au inceput să-şi reorienteze producţia de cereale către industria de biocombustibil. Transformarea grăului destinat alimentaţiei in grău destinat biocarburanţilor face parte dintr-o dezbatere amplu discutată in prezent in toate colţurile lumii. Experţii avertizează că stocurile de grău durum (soi cu spic scurt, cu ariste foarte lungi şi rigide, cu bobul ascuţit la ambele capete, care produce o făină mai puţin panificabilă) din Statele Unite şi Europa se află la cele mai mici cote. In consecinţă, preţul la grăul durum (din care se fac spaghetele italieneşti) a crescut cu 50% anul acesta, la 110 euro/tonă.
SCUMPIRI. Toată industria alimentară din Italia este afectată. Industria de panificaţie a fost nevoită să scumpească păinea incă din februarie şi anunţă majorări semnificative pănă la sfărşitul anului. Potrivit Programului pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU, industria biocombustibililor ar putea folosi mult mai mult grău decăt s-a estimat pănă in prezent. Pentru că oferta trebuie să facă faţă cererii, se estimează că folosirea biocombustibililor va creşte cu 170% in următorii ani, scrie Daily Telegraph.