Papa Francisc, care urmează să participe la o rugăciune în Piaţa Sfântul Petru, a mobilizat, sâmbătă, catolicii din lumea întreagă pentru o zi de post împotriva oricărei soluţii militare în Siria, extinzându-şi apelul la toate confesiunile şi la cei necredincioşi - informează Mediafax, pe site-ul său.
"Să se ridice puternic pe tot pământul strigătul păcii!", a îndemnat Papa, cerându-le celui un miliard de catolici, credincioşilor de toate celelalte religii şi ateilor să se asocieze acestui gest puternic pentru a se opune oricărei intervenţii stăine a armatei în Siria.
De la Bagdad la Ierusalim, de la Mumbai la Buenos Aires, de la Washington la Paris, toţi oficialii Bisericii au reluat mesajul energic al Papei Francisc în predici, mesaje telefonice sau pe reţelele de socializare.
În Croaţia, Bosnia şi Albania, sunt prevăzute rugăciuni începând cu ora 17.00 GMT (20.00 ora României), în acelaşi timp cu rugăciunea care va fi condusă timp de patru ore de Papă în Piaţa Sfântul Petru din Roma.
Iniţiativa Papei a primit sprijin din partea patriarhilor din Orientul Mijlociu, de multe ori rivali dar uniţi de îngrijorarea lor privind o extindere a războiului din Siria şi o ascensiune a islamismului.
În Liban, ţară care are o importantă comunitate creştină, patriarhul maronit Bechara Boutros Rai va organiza o rugăciune în bazilica Maicii Domnului a Libanului din Harissa, la nord de Beirut.
Vicepreşedintele Înaltului consiliu şiit şeicul Abdel Amir Qabalan a răspuns, de asemenea, favorabil apelului la "post în favoarea păcii în Siria şi în Orientul Mijlociu".
În Iordania, "principala celebrare va avea loc în biserica Sayidat Al Salaam (Fecioara Păcii) din Amman în prezenţa episcopului Maroun Lahham, nunţiului din Iordania şi a mii de alte persoane", a declarat pentru AFP Rifat Bader, directorul Centrului catolic de studii şi media. Toţi catolicii au primit un mesaj telefonic sau pe reţeaua de socializare care îi invita să "răspundă la apelul Sfântului Părinte".
Printre musulmani, marele muftiu Ahmad Badreddin Hassoun, liderul islamului sunnit din Siria, le-a cerut credincioşilor să se alăture rugăciunii Papei.
Papa se opune oricărui atac al Statelor Unite şi Franţei, apreciind că acesta ar agrava masacrul şi ura şi nu vor putea fi limitate. Francisc le-a adresat o scrisoare oficialilor G20 reuniţi la Sankt Petersburg, cerându-le "din adâncul inimii" să renunţe la orice opţiune militară în Siria.
Această zi de post şi rugăciune se înscrie în linia de mobilizări a Bisiericii Catolice, la propunerea lui Ioan Paul al II-lea, în timpul războaielor din Balcani şi împotriva unei intervenţii americane în Irak în 2003, a afirmat cardinalul francez Etchegaray.
Cardinalul brazilian Joao Braz de Aviz, preşedintele Consiliului pontifical ce supervizează ordinele religioase de pe cele cinci contintente, a cerut să se răspundă în număr mare apelului în toate bisericile şi mănăstirile de pe glob.
Preşedintele italian al Consiliului pontifical al familiei, monseniorul Vincenzo Paglia, a cerut să li se propună copiilor să ia masa într-o atmosferă de sobrietate şi să fie invitaţi şi bunicii. "Dacă unul dintre ei a trăit experienţa războiului, să povestească ce înseamnă să trăieşti printre bombe, cu incertitudinea zilei de mâine şi ceea ce înseamnă să te rogi în acele momente", a recomandat el.
"Pacea este un bine care depăşeşte orice barieră pentru că este un bine al întregii umanităţi", a scris Francisc pe Twitter vineri.
În Assisi (centrul Italiei), oraşul Sfântului patron al Păcii, Francisc, pacifiştii laici li se vor alătura fraţilor Mănăstirii Sacre pentru a amplasa un banner de mari dimensiuni în culorile curcubeului şi vor participa la rugăciune.
Pentru a devansa criticile privind amestecarea riturilor şi religiilor, Papa a invitat "toţi bărbaţii şi toate femeile de bună credinţă să se alăture (...) în funcţie de locurile şi modalităţile adecvate lor".
Comunitatea arabă din Italia (Comai) şi-a anunţat participarea în Piaţa Sfântul Petru la o "rugăciune musulmană pentru pace în tot Orientul Mijlociu".
Numeroase mişcări laice, în special Partidul Radical Italian şi micul partid de extremă stânga SEL, şi-au anunţat susţinerea faţă de această iniţiativă.
"Pacea nu există în natură, este o invenţie, ca un oraş care se construieşte cărămidă cu cărămidă", a declarat sâmbătă arhitectul Renzo Piano, care s-a asociat postului în calitate de laic, la fel ca primarul de stânga al Romei, Ignazio Marino, care va merge în Piaţa Sfântul Petru.