In sedinta de miercuri a Consiliului Judetean Hunedoara urmeaza sa se decida o retrocedare record: o suprafata de peste 11.000 de ha din Muntii Retezat catre urmasii familiei Kendeffy.
Aceasta suprafata reprezinta aproape integral suprafata rezervatiei naturale din Muntii Retezat. Sunt incluse si lacurile glaciare Bucura, Taul Negru, Zanoaga, Galesul, Gemenele s.a., monumente ale naturii din acest Parc National, protejat prin lege.
CONTROVERSA. Se anunta o sedinta furtunoasa, deoarece exista in cadrul Consiliului o serie de consilieri judeteni care sustin ca familia Kendeffy nu mai avea in proprietate in 1945 suprafetele solicitate, care fac obiectul cererii de retrocedare. Parcul National Retezat a fost creat in 1935, fiind primul parc national din Romania, destinat conservarii frumusetilor acestor munti si a florei de aici. In Jurnalul 593 din 1935 al Consiliului de Ministri se publica decizia de infiintare a Parcului National Retezat cu o suprafata de 13.000 hectare (aprox. 130 km2), care includea paduri semivirgine, peisaje alpine, lacuri glaciare, pasuni, precum si diferite specii valoroase de plante si animale. Parcul este considerat de interes international, fiind declarat Rezervatie a Biosferei de catre Comitetul UNESCO "Omul si Biosfera".