Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a anuntat ca prejudiciul creat Rompetrol, prin retinerea sa abuziva, a fost de cateva sute de milioane de dolari. El a mai spus ca actiunea Parchetului nu este rezultatul unui conflict intre premierul Tariceanu si presedintele Basescu si ca exista "forte" care vor sa dezbine Coalitia.
de
CARMEN VINTILA, FLORINA ZAINESCU
|
|
DEZVALUIRE. Omul de afaceri liberal spune ca unele acuzatii sunt luate dintr-o scrisoare trimisa de Talpes unui demnitar al SUA
|
Dinu Patriciu a anuntat, ieri, ca a demarat actiunea de arbitraj international pentru judecarea cauzei intre Rompetrol si statul roman. "Ne adresam unei camere de arbitraj international a Bancii Mondiale care este indreptatita sa judece, prin prisma protectiei investitiilor straine intre statele membre semnatare ale unor tratate", a declarat Patriciu. In cazul in care curtea de arbitraj va da castig de cauza societatii Rompetrol, statul roman va fi bun de plata. "Prejudiciile de imagine sunt evidente, cele financiare rezultate din scaderea pretului actiunilor si costul oportunitatilor pierdute sunt perfect calculabile. Si costurile directe legate de aparare sunt costuri calculabile. Pierderile inregistrate de companie fac parte din daunele care vor fi cerute statului roman", a declarat Patriciu. Desi a refuzat sa dea suma exacta, el a precizat ca pierderile inregistrate de Rompetrol sunt de sute de milioane de dolari, in timp ce actiunile Rompetrol au pierdut o treime din valoare.
JUSTITIE SI POLITICA. Pe de alta parte, omul de afaceri precizeaza ca ordinul de retinere a venit inainte ca el sa termine de scris declaratia. "In schimb, judecatorul a actionat legal si m-a audiat in acea noapte, a vrut sa afle si sa-si formeze convingerea ca procedeaza indreptatit. A facut ceea ce procurorii nu facusera", a spus Patriciu. El a afirmat ca, in orice reforma, judecatorii sunt primii care se adapteaza noilor reguli, iar procurorii intotdeauna ultimii.
El a facut referire si la anumite jocuri politice, stiuta fiind apropierea dintre el si Tariceanu. Patriciu a respins ideea ca retinerea lui de catre procurori ar fi urmarea unui conflict intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si a sustinut ca alianta aflata la guvernare trebuie sa ramana unita deoarece exista forte care incearca sa o dezbine. "Nu cred ca are o legatura cu vreun conflict intre Tariceanu si Basescu, cred insa ca exista foarte multe grupuri interesate sa vicieze relatia coalitiei la guvernare. Alianta e puternica atat timp cat e unita", a sustinut Patriciu. El a mai aratat ca memorandumul intocmit de fostul consilier prezidential Ioan Talpes, document in baza caruia a inceput anchetarea grupului Rompetrol in cursul anului trecut, este un material politic care arata ruptura existenta la acel moment intre Iliescu si Nastase. Patriciu a mai spus ca ultimele acuzatii care i-au fost aduse nu sunt cuprinse in acel memorandum, dar sunt luate cuvant cu cuvant dintr-o scrisoare in care generalul Talpes i-a adresat-o unui demnitar SUA, in luna iulie 2004.
SORICEI
|
Cele 20 de ore de retinere nu vor fi prea usor de uitat pentru presedintele Rompetrol. De la confortul locuintei proprii Dinu Patriciu s-a trezit, practic peste noapte, intr-o celula deloc "prietenoasa". Amintirile legate de acest loc nu sunt prea placute. "M-a impresionat ca in 8 metri patrati incap patru paturi, o gaura in dusumea numita toaleta din care ies sobolani si in tavan o alta gaurica, sub chip de dus, din care curg soricei morti", a povestit el. Omul de afaceri a fost impresionat si de soarta colegului sau de celula. "Era un tanar acuzat de infractiuni pe Internet, cred. Era acolo de sapte luni fara sa fie judecat", a mai spus Patriciu, atragand atentia ca sistemul judiciar autohton nu functioneaza inca.
|
"Se vrea ruperea Aliantei D.A."
|
SECRET. Tariceanu nu a spus cine ii creeaza probleme
|
Dupa ce vineri s-a multumit sa-si dea doar OK-ul pe un comunicat din partea PNL in privinta retinerii lui Dinu Patriciu, premierul Calin Popescu Tariceanu a comentat evaziv, sambata, la Suceava, acest incident. El a spus ca retinerea omului de afaceri liberal este un eveniment "surprinzator si nedorit" si s-a aratat increzator ca este un "episod trecator". In schimb, Tariceanu a incercat, din proprie initiativa si fara ca vreo intrebare a unui jurnalist sa atinga subiectul, sa elimine speculatiile cum ca retinerea lui Patriciu ar fi un efect al disensiunilor dintre el si presedintele Basescu. "Eu am incredere ca tot ceea ce s-a intamplat ieri este un episod trecator si, in acelasi timp, aceste lucruri ma fac sa cred ca sunt incercari permanente de a introduce disensiuni intre cele doua forte ale Aliantei, intre PNL si PD. Exista incercari de a submina foarte buna colaborare pe care o am cu presedintele Basescu", a declarat Tariceanu, fara sa precizeze din partea cui ar veni aceste incercari.
OPINII. Premierul a subliniat ca, asa cum a anuntat la inceputul mandatului, "succesul se va baza pe o relatie stransa, apropiata, de consultare permanenta" cu presedintele. "Aceasta relatie o am cu presedintele Basescu, in pofida faptului ca in anumite situatii pot sa apara diferente de puncte de vedere, dar asta nu inseamna ca exista disensiuni intre noi. Mesajul pe care doresc sa-l transmit celor care fac incercari disperate de a crea o ruptura in cadrul Coalitiei e sa renunte, pentru ca nu vor reusi", a spus Tariceanu.
Intrebat daca prin retinerea lui Patriciu s-a incercat crearea unei astfel de rupturi, premierul a spus ca a "vazut o serie de speculatii" care s-au facut in jurul acestei retineri, aratand ca nu exista nici o disensiune intre el si presedinte si nici neintelegeri intre PNL si PD. Intrebat cine ar vrea sa creeze conflicte intre el si Basescu, Tariceanu a raspuns: "In politica, ai adversari politici. Probabil, cateodata, chiar si mai mult decat adversari", a conchis el. (
Monica Iordache)
RETINUTI
|
Liberalii nu s-au aruncat sa mai comenteze in continuare cazul Patriciu, preferand sa ramana rezervati. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a spus ca "mediul politic a ramas totusi retinut in a aprecia aceasta situatie, ceea ce inseamna o maturizare a clasei politice". El a a adaugat ca "se pot face speculatii nenumarate", dar consecinta este una singura: "diminuarea increderii ca justitia este obiectiva si ia decizii fara implicatii politice". Secretarul executiv al PNL, Dan Motreanu, a spus ca situatia PNL nu va fi afectata in urma acestui scandal, atat timp cat functioneaza "prezumtia de nevinovatie" si nu exista o hotarare irevocabila a instantei. In schimb vicepresedintele liberal Dan Radu Rusanu si-a mentinut opinia ca actiunea procurorilor a fost comandata politic, fara sa spuna cine a dat comanda.
|
|
URCUS
|
Intrebat de o eventuala remaniere guvernamentala, Tariceanu a spus ca principalul obiectiv al sau este integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. El a spus ca, potrivit unui proverb, "Nu se schimba caii la caruta care urca dealul". "Noi urcam un deal greu, care este cel al integrarii europene. Vreau sa va spun foarte clar ca, dincolo de orice alte considerente, eu cred ca Romania nu are voie sa rateze integrarea la 1 ianuarie 2007", a spus Tariceanu.
|
|
Fuziunea cu PD este dorita de PNL
Presedintele PNL a facut, in week-end-ul trecut, o descindere in filialele liberale din Suceava si Iasi, unde se desfasurau conferintele judetene. Aici si-a ales Tariceanu ocazia sa redeschida discutia despre fuziunea cu PD. El le-a spus reprezentantilor PNL din teritoriu sa reflecte la adaugarea unei "valente suplimentare" Aliantei PNL-PD, adica transformarea ei intr-un singur partid. "Problema la care va rog sa reflectati cu totii si la care si eu ma gandesc foarte serios este posibilitatea unei fuziuni, in perspectiva, cu Partidul Democrat. Sigur ca acest lucru nu este o problema unilaterala, trebuie ca intr-o casatorie sa vrea ambii soti, dar eu cred ca noi trebuie sa aratam in mod clar disponibilitatea noastra pentru un astfel de
proiect politic", a spus presedintele PNL la Suceava. "Actul de guvernare trebuie sa ne tina stransi in continuare. Fara unitate nu vom reusi", a spus Tariceanu.
"Problema fuziunii trebuie cantarita cu toata seriozitatea, pentru ca, in acest fel, ar rezulta o contrapondere solida si evidenta la Partidul Social- Democrat. Deocamdata, acesta se gaseste intr-o criza, insa si-ar putea reveni", a subliniat Tariceanu. In plus, Tariceanu si-a aratat si disponibilitatea unei fuziuni cu liberalii. "Este prematur sa ma pronunt in chestiunea aceasta. Nu depinde doar de vointa mea, trebuie sa ma consult mai intai cu colegii mei", a precizat presedintele PNL.
Demisii solicitate
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) cere demisia imediata a procurorului general al Romaniei, a sefului DIICOT si a anchetatorilor implicati in retinerea lui Dinu Patriciu, Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu, pentru lipsa de profesionalism. "In cazul lui Iacobov si Gaureanu, instanta de judecata a decis punerea lor in libertate, deoarece incadrarea juridica a faptelor de care au fost acuzati a fost eronata, ceea ce demonstreaza lipsa de profesionalism si mentalitatea de tip stalinist "intai arestam si apoi adunam probe"", se arata intr-un comunicat al asociatiei. In al doilea caz, Parchetul "a privat o persoana de libertate pe o perioada ce depaseste limita legala de 24 de ore". Parchetul instantei supreme s-a aratat indignat fata de aceasta reactie si apreciaza ca este un amestec in actul de justitie.