Federaţia Naţională a Pensionarilor a decis vineri să participe la toate acţiunile de protest organizate de confederaţiile sindicale şi vor începe prin a picheta prefecturile din toată ţara, în primele patru zile ale lunii iunie.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, Marin Iordache, a declarat, după şedinţa extraordinară a Comitetului Director, că pensionarii sunt nemulţumiţi atât de reducerea pensiilor, cât şi de cea a salariilor, precizând că sunt, la rândul lor, părinţi, bunici şi străbunici şi sunt afectaţi de ceea ce se întâmplă cu urmaşii lor.
În aceste condiţii, membrii federaţiei sindicale au decis să se alăture grevei generale anunţate de confederaţiile sindicale, precum şi tuturor formelor de protest pregătite de aceştia.
"Luni, 31 mai, vom fi în teritoriu, iar în zilele de 1, 2, 3 şi 4 iunie vom picheta alături de sindicate prefecturile", a declarat Marin Iordache.
El a mai arătat că pensia nu reprezintă un venit pe care îl dă Guvernul când vrea şi cum vrea, ci este o proprietate şi, conform Constituţiei, nimeni nu se poate atinge de ea. În acest sens, pensionarii spun că dacă măsura de reducere cu 15% a pensiilor va fi aplicată, Federaţia Pensionarilor din România se va adresa Federaţiei Europene a Pensionarilor şi vor începe procedurile pentru a ajunge la CEDO.
Vicepreşedintele Federaţiei Pensionarilor, Marin Iancu, a declarat că în urmă cu trei luni Consiliul Naţional a hotărât să acţioneze în instanţă Guvernul, prin Casele de Pensii, pentru că nu a majorat punctul de pensie la 45% din salariul mediu pe economie, aşa cum prevedea legislaţia.
"Aceste acţiuni sunt pe rol, la unele s-a dat câştig de cauză pentru a merge la Curtea Constituţională. Vom proceda la fel şi cu acţiunea Guvernului privind reducerea cu 15% a pensiilor. Vom merge în instanţă", a declarat Marin Iancu.
Vicepreşedintele federaţiei a mai spus că pensionarii vor participa şi la lanţul uman care va fi organizat în jurul Palatului Parlamentului în ziua votării moţiunii de cenzură.
Confederaţiile sindicale au decis declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.
Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţia publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.
Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.