Copiii şi tinerii cu autism din România beneficiază acum de mai mult ajutor din partea Societăţii Civile, iar fiecare acţiune de strângere de fonduri este un pas înainte în lupta cu boala. Joi seară, la Balul Albastru 2013, s-au strâns peste 100.000 de lei împotriva autismului.
Fondurile strânse în urma Balului Albastru vor fi folosite pentru desfăşurarea unui program de integrare socială dedicat copiilor cu autism şi pentru susţinerea Centrului Multidisciplinar de Intervenţie al Asociaţiei învingem Autismul. în acest centru programul de lucru al copiilor cuprinde activităţi unu la unu (copil/tutore) de analiză comportamentală aplicată, logopedie, terapie ocupaţională şi kinetoterapie. Totodată, copiii participă la grupuri de socializare şi de joacă pe tot parcursul zilei, în cadrul cărora dobândesc abilităţi care să îi ajute să se integreze în învăţământul de masă, alături de copii cu o dezvoltare tipică.
Asociaţia învingem Autismul are parteneriate cu grădiniţe şi şcoli, parteneriate prin care îşi propun integrarea şcolară a beneficiarilor. De programul personalizat de intervenţie al copiilor cu autism se ocupă o echipă formată din specialişti care sunt formaţi şi evaluaţi de consultanţi străini din ţări ca Statele Unite, Finlanda şi altele.
Americanii au demonstrat că autismul poate fi învins. În România abia acum se fac primii paşi în lupta cu această boală cumplită, însă şanse de reuşită există. Tratamentul pentru un copil cu autism costă peste 1.000 de euro pe lună, însă părinţii disperaţi trebuie să ştie că şi în România copiii şi tinerii pot beneficia de fondurile strânse de diverse asociaţii pentru a-i ajuta pe cei diagnosticaţi cu această afecţiune.
Exemple de oameni minunaţi care au reuşit să iasă învingători în lupta cu autismul sunt multe, mai ales în Statele Unite ale Americii. Amanda Murray, o tânără de 23 de ani, din Statele Unite, care locuieşte în România de anul trecut, este astăzi un voluntar activ al Asociaţiei Învingem Autismul şi s-a remarcat prin talentul deosebit pentru film. Se gândeşte astăzi să-şi facă o carieră de succes în lumea filmului, după ce a reuşit să-şi impresioneze publicul cu scurt-metraje foarte reuşite. „Fac filme pentru că astfel reuşesc să ies din realitate şi să creez o lume în care să nu mă simt ciudată sau diferită. Una dintre provocările pe care le am ca persoană cu autism este faptul că nu sunt la fel de matură ca tinerii de vârsta mea sau cum aş vrea eu să fiu”, spune Amanda.
James Scott, de 25 de ani, este un cântăreţ din Marea Britanie, care a fost diagnosticat cu sindrom Asperger la vârsta de 13 ani. {i el este un învingător: în anul 2009 a participat la concursul X Factor din Marea Britanie, unde a impresionat juriul, şi ulterior a devenit celebru în întreaga lume pentru interpretarea piesei Through My Eyes, devenită un imn internaţional pentru cauza autismului. Scott cântă acum în toată lumea, pentru a promova cauza autismului şi a strâns deja mii de lire sterline pentru acţiuni de caritate organizate de Help for Heroes, Get Mitchell to America, Autism’s Got Talent şi numeroase alte organizaţii.
Cei doi au fost aplaudaţi îndelung de public joi, 18 aprilie, la Balul Albastru, organizat de Asociaţia Învingem Autismul, unde Amanda Murray a prezentat un scurt-metraj, iar James Scott a susţinut un concert extraordinar.
Seria învingătorilor poate continua cu Joseph Schovanec, un francez de 31 de ani, diagnosticat cu sindromul Asperger. Mai mult, până la vârsta de 24 de ani diagnosticul pe care l-a primit, în mod greşit, a fost de schizofrenie şi a primit astfel medicaţie eronată, diagnosticul lui real fiind cel de sindrom Asperger. Până la vârsta de 6 ani, Joseph nu a vorbit, însă acum este doctor în filosofie şi pasionat de învăţarea limbilor străine, iar în Franţa este un foarte cunoscut speaker, promovând drepturile persoanelor cu autism. Anul trecut a scris cartea “Je suis à l’Est!”, care a devenit foarte repede un bestseller, cu peste 50.000 de exemplare vândute. De anul acesta, Joseph locuieşte în România, fiind bursier la Colegiul Noua Europă, condus de Andrei Pleşu.