x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliția, lovită de sindromul „singur și bătut”

Poliția, lovită de sindromul „singur și bătut”

de Diana Scarlat    |    04 Dec 2017   •   09:43
Poliția, lovită de sindromul „singur și bătut”

Deficitul de personal din Poliție și imaginea negativă a instituției au dus la o situație fără precedent: tot mai mulți polițiști sunt agresați, mai ales când sunt singuri în patrulă. Cel mai recent inci­dent de acest fel a fost în urmă cu două zile, într-o comună din județul Tulcea.

Polițistul care a fost atacat, sâmbătă, de mai mulți oameni, în timp ce își îndeplinea atribuțiile de serviciu, în comuna Niculițel, din județul Tulcea, e acuzat că a-ndrăznit să scoată pistolul din dotare, pentru a se apăra de cei care voiau să-l bată pe stradă. Legea le permite, însă, angaja­ților MAI aflați în misiune să facă uz de armă, dacă sunt amenințați. „Există dosar penal pentru ultraj. S-a declanșat și procedura de cercetare penală. Ministerul a trimis Corpul de Control pentru că nu s-a raportat inci­dentul, apoi mi s-a spus că se duc de fapt să-l verifice pe inspectorul-șef. De unde să pună doi oameni în patrulă, dacă la Niculițel sunt trei oameni în toată comuna - șef de post și două ajutoare - care lucrează în ture de opt ore, deci unu pe tură?”, a explicat, pentru Jurnalul, Dumitru Coarnă, liderul SNPPC.

Polițistul de la Nicu­lițel era singur în patrulă, deși premi­erul Mihai Tudose a cerut patrule de patru oameni încă din luna iulie, după ce a fost ucis un polițist, în gara de la Suceava. Și ministrul Internelor, Carmen Dan, a declarat că se vor lua măsuri pentru a nu mai exista situații cu polițiști singuri în patrulă, numai că situația din vară nu s-a schimbat. Și deficitul de personal a crescut de atunci, de la 20.000 la peste 25.000, la care se adaugă peste 7.000 de posturi neocupate în Jandarmerie, cu circa 3.000 mai multe decât în vară. Problemele s-au agravat după ce Guvernul a anunțat schimbarea Legii pensi­ilor. Pe de altă parte, posibilitățile reale de a angaja tineri în sistem sunt foarte reduse și nu acoperă mai mult de 20% din deficit, anual, chiar și cu încadrare din sursă externă. Polițiștii se plâng și de excesul de zel al colegilor din MAI care trimit Corpul de Control în loc de ajutoare.

Polițistul agresat a folosit spray-ul lacri­mogen, deși a scos mai întâi pistolul. Faptul că l-a îndreptat către agresori nu este ilegal. Ultrajul se pedepsește cu închisoare până la doi ani.

Trei dintre agresorii polițistului de la Niculițel sunt cercetați în dosarul de ultraj care a fost deschis de procuror. Imaginile filmate sunt probe împotriva celor care au vrut inițial să-l acuze pe poliţist.

×