Politistii bucuresteni se specializeaza in domeniul IT. Motivul consta in eficientizarea muncii operative si a reducerii costurilor misiunilor. In aceasta saptamana vor fi instruite peste 300 de cadre ale Politiei Capitalei, calculatorul devenind astfel "partenerul" de incredere al politistului.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU
|
"LA SCOALA". Comisarul Ciuca, seful Seviciului de Informatica, a verificat primul programul |
Prin noul program Metropolitan Police, toate sectiile de politie si sectoarele din Capitala comunica electronic.
"Cine nu cunoaste deloc sa opereze pe calculator nu are ce cauta la cursurile noastre", ne-a declarat comisarul-sef Constantin Ciuca, seful Serviciului de Comunicatii si Informatica din cadrul Politiei Capitalei.
INSTRUCTAJ. Ieri s-au prezentat pentru instruire sefii de sectoare si sectii. "Pana la sfarsitul saptamanii viitoare se vor instrui peste 300 de politisti", a mai spus Ciuca. In prezent, la nivelul Capitalei sunt 20 de politisti la un calculator, ceea ce inseamna maximum 5 calculatoare pe Sectia de Politie. Idealul ar fi ca la fiecare sectie sa existe 10-15 calculatoare.
SARCINA. Politistii trebuie sa invete sa opereze pe specialitati (stocare de date, criminalistica, fise cazuistice, urmariri, furturi auto si alte genuri de fapte). "Fiecare politist se specializeaza pe domeniul lui de activitate. Astfel se pot opera in timp foarte scurt schimburi de date intre unitatile teritoriale. Daca ne aducem aminte, intre sectiile de politie din Bucuresti nu exista inaintea introducerii acestui sistem o comunicare eficienta. Programul nostru are menirea de a minimiza aceste neajunsuri", a mai spus seful serviciului IT. "In maximum doua luni vom avea sistem informatic utilizat si pe autovehiculele de interventie. Astfel ordinele vor fi transmise operativ prin intermediul postei electronice (e-mail), iar politistii de pe masini, care sunt monitorizati prin sistemul GPS, pot interveni la caz foarte repede", a spus comisarul-sef Constantin Ciuca.
JUMATATE SE PERFECTIONEAZA
|
In jur de 50% dintre politistii care participa la aceste cursuri vin doar sa se perfectioneze. Sunt foarte putini cei care nu stiu sa lucreze cu un calculator. Acestia sunt trimisi sa se autospecializeze pe banii lor, iar la cursurile IT de la Politia Capitalei vin doar pentru a sti sa lucreze pe intranetul DGPMB. Pana in prezent nici un hacker nu a incercat sa sparga baza de date a Politiei, dar, oricum, cel care ar face asta ar avea de furca cu providerul de la IGPR si cu legea, care ii pedepseste intre 3 si 15 ani de inchisoare.
|