x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premii de 610.000 de euro pentru proiecte de Integrare Socială

Premii de 610.000 de euro pentru proiecte de Integrare Socială

de Diana Scarlat    |    26 Apr 2013   •   21:58
Premii de 610.000 de euro pentru proiecte de Integrare Socială

Proiectele de integrare socială din 13 state ale Europei Centrale şi de Sud-Est vor beneficia anul acesta de premii în valoare totală de 610.000 de euro, în urma selecţiei celor mai bune 33 de idei.

Iniţiativele legate de implementarea unor proiecte de integrare socială sunt încurajate şi în România, prin premierea anuală a celor mai bune idei, nu prin alocarea unor fonduri de la bugetul de stat, ci prin sprijin din partea unor companii europene puternice. Chiar dacă posibilităţile de finanţare din Programele Operaţionale Sectoriale derulate la nivel european au fost blocate în ultimii ani, apoi s-a discutat reducerea lor, în special după blocarea fondurilor POSDRU, activităţile de CSR ale companiilor mari vin în sprijinul proiectelor sociale.

În fiecare an, organizaţiile non-profit din România, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovacia şi Slovenia beneficiază de Premiul Fundaţiei Erste pentru Integrare Socială. Cele 33 de proiecte câştigătoare vor fi desemnate în urma deciziei finale a juriului internaţional. Din România au ajuns în finala concursului de anul acesta 24 de organizaţii selectate dintr-un total de 355 de aplicaţii, patru dintre proiecte fiind întreprinderi sociale.

“Făcând o comparaţie cu aplicaţiile din România din cadrul ediţiilor precedente, am remarcat că anul acesta tot mai multe proiecte răspund nevoilor specifice din comunităţile lor şi evidenţiază necesitatea rezolvării lor. Ca şi aplicanţii din anii anteriori, organizaţiile participante la această ediţie şi-au folosit experienţa pentru a crea proiecte inovatoare care să răspundă unor provocări noi, cu o tenacitate şi pasiune exemplară”, a explicat, în urma vizitelor pe teren, Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundaţiei Erste pentru Integrare Socială.

Proiectele finaliste au în vedere integrarea socială a grupurilor de persoane dezavantajate: persoane cu dizabilităţi fizice sau mintale (7 proiecte), persoane sărace (7 proiecte), minorităţi etnice – romi (6 proiecte), copii şi tineri (5 proiecte), femei (1 proiect), persoane care consumă droguri (1 proiect). Un alt avantaj pe care-l au câştigătorii, pe lângă premiile în bani, este suportul în relaţia cu presa, asigurat de consultanţi specializaţi în Relaţii Publice, pe o perioadă de doi ani (iulie 2013 - iunie 2015).

De asemenea, organizaţiile finaliste vor fi integrate într-o platformă internaţională de training menită să le permită dezvoltarea diverselor competenţe organizaţionale, precum aptitudinile de relaţionare cu mass-media, dezvoltarea de întreprinderi sociale ca alternativă de finanţare, dobândirea de aptitudini în zona de fundraising, dezvoltarea identităţii organizaţionale şi vor fi promovate in Reţeaua de Integrare Socială a Fundaţiei.

Proiectele trebuie să aibă în vedere integrarea socială a unuia sau a mai multor grupuri de persoane dezavantajate, cum ar fi: minorităţi etnice, persoane cu dizabilităţi, comunitatea LGBT, copii, bătrâni, femei, persoane fără adăpost, emigranţi, persoane private de libertate, refugiaţi etc. În afara acestui concurs, fundaţia premiază anula şi iniţiative ale studenţilor pe care-i încurajează să conceapă proiecte sociale pentru care se acordă premii în bani, dar şi training din partea unor specialişti internaţionali.

În etapa următoare, toate cele 130 de proiecte finaliste vor fi prezentate unui juriu internaţional care va selecta cei 33 de câştigători. Din juriul internaţional face parte şi un reprezentant din România, Mona Nicoară – regizor şi activist. Câştigătorii ediţiei 2013 ai Premiului pentru Integrare Socială vor fi anuntaţi în cadrul ceremoniei de premiere, ce va avea loc în Viena, pe 27 iunie 2013.



×