Magistratul Dan Lupaşcu s-a mai plîns ministrului Justiţiei şi de faptul că în România, nici parchetele, nici instanţele nu ţin cont de o serie de hotărîri date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), deoarece multe dintre ele nu sunt cunoscute. El a invocat, în acest sens, nu doar hotărîrile pronunţate împotriva României, ci şi împotriva altor state, precum cauza împotriva Portugaliei şi Lituaniei, pronunţate recent şi care ridică probleme foarte delicate în materie de provocare şi trafic de droguri, "unde legislaţia noastră ar trebui revizuită, iar din acest punct de vedere, lucrurile se mişcă foarte greu".
Magistratul Dan Lupaşcu s-a mai plîns ministrului Justiţiei şi de faptul că în România, nici parchetele, nici instanţele nu ţin cont de o serie de hotărîri date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), deoarece multe dintre ele nu sunt cunoscute. El a invocat, în acest sens, nu doar hotărîrile pronunţate împotriva României, ci şi împotriva altor state, precum cauza împotriva Portugaliei şi Lituaniei, pronunţate recent şi care ridică probleme foarte delicate în materie de provocare şi trafic de droguri, "unde legislaţia noastră ar trebui revizuită, iar din acest punct de vedere, lucrurile se mişcă foarte greu". Un alt exemplu dat a fost cauza Dumitru Popescu împotriva României, în care se spune foarte clar că judecătorul poate să lase neaplicată o dispoziţie din legislaţia internă în măsura în care apreciază că ea vine în contradicţie cu reglementările internaţionale.
PREDOIU CERE AJUTORUL CSM. Ministrul Justiţiei i-a dat dreptate judecătorului Dan Lupaşcu, recunoscînd că există probleme în legislaţie. Predoiu a invitat membrii CSM să colaboreze mai strîns cu Ministerul Justiţiei pentru revizuirea legii. "Aşteptăm şi din partea magistraţilor o acţiune mai proactivă. Iată că sunt codurile în dezbatere, care sunt foarte importante, şi am primit puţine semnale pe marginea lor. O să fac chiar un apel către magistraţi de a se implica în acest proiect pentru că, după părerea mea, în momentul în care va ajunge în forumul legislativ, noi, sistemul judiciar, trebuie să ne fi conciliat deja anumite chestiuni. Dacă în momentul în care codurile ajung în Parlament, iar noi vom avea poziţii diferite, atunci cu siguranţă că procesul de adoptare a lor va fi îngreunat şi vom risca să avem nişte acte normative de o calitate mai puţin veridică", a subliniat Predoiu, citat de Rompres.
MAGISTRAŢI CU CAPUL DE PERETE. Dan Lupaşcu a precizat că în România, în prezent, judecătorii şi procurorii nu mai au timp să-şi spună punctul de vedere pe marginea proiectelor de legi din cauza volumului mare de muncă. "De regulă, după ce îl văd în Monitorul Oficial, pac cu capul de perete, şi văd că nu e bine acolo sau dincolo, ceea ce, sigur că ar putea fi prevenit. Ideal ar fi fost să se creeze climatul ca judecătorii şi procurorii să mai aibă şi timp să studieze, dar din păcate acest obicei este pe cale de dispariţie şi cu mare regret spun lucrul acesta", a afirmat Lupaşcu. Acesta a adăugat că a văzut în ultimii ani, în zeci de instanţe, că aproape au început să dispară şi bibliotecile. Ministrul Justiţiei a promis sprijin pentru rezolvarea acestei probleme, mai ales că din cele 110 milioane de euro acordate de Banca Mondială s-a cheltuit doar 1%.
AVERTISMENT. O altă problemă semnalată de membrii CSM a fost cea legată de personalul din sistemul judiciar, ei atenţionînd asupra pericolului ca, în curînd să avem doar magistraţi cu rang de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), ori de Curte de Apel, obţinute pe bază de sentinţe judecătoreşti şi în urma regulilor normale de promovare. " De ce spun asta? Pentru că mă uit pe hotărîrile pronunţate de ÎCCJ, pe care asemenea colegilor mei, le respect. Văd că se recunoaşte grad pe bandă rulantă procurorilor de la DNA şi DIICOT, care se întorc la unităţile de unde provin. Mai departe, consecinţa: judecătorii introduc acţiuni cu argumentul că dacă ei judecă dosare pe care le instrumentează un procuror DNA sau DIICOT, căruia i s-a recunoscut grad de ÎCCJ, atunci spune că şi el trebuie să aibă acelaşi grad. Ce examen de promovare, ce vechime, e foarte simplu de rezolvat! Nu vă mai trebui să ne mai agităm foarte mult cu organizarea acelor concursuri, pentru că văd că e o nouă formă de intrare în magistratură", a mai subliniat Lupaşcu.
Citește pe Antena3.ro