x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procesul comunismului - Exhumări in Munţii Ţibleşului

Procesul comunismului - Exhumări in Munţii Ţibleşului

de Violeta Fotache    |    25 Apr 2007   •   00:00
Procesul comunismului - Exhumări in Munţii Ţibleşului

In comuna Hălmăşeu, judeţul Bistriţa-Năsăud, autorităţile au inceput ieri exhumările in căutarea corpurilor a şapte tineri, asasinaţi in anul 1952 de comunişti. Singura lor vină a fost aceea că aveau prea mult pămant. Potrivit anchetatorilor, unul dintre criminali trăieşte incă dintr-o pensie de colonel al Ministerului de Interne.

Hălmăşeu, 1.000 de metri altitudine, langă Varful Breaza, la vreo 25 de kilometri in aval de comuna Spermezeu, reprezentanţi ai mai multor instituţii ale statului, insoţiţi de familiile victimelor, au inceput săpăturile.

ASASINAŢI. "Dezgropăm cadavrele persoanelor care au fost asasinate la 10 martie 1952. Şapte tineri cu varste cuprinse intre 18 şi 24 de ani. Săpăturile se fac in două locaţii, aici, la Hălmăşeu, şi mai sus, la vreo 5-6 kilometri in amonte", ne-a declarat ieri Şerban Macedon, primarul comunei Spermezeu, implicat in operaţiune. "Unii au fost numiţi in mod fals dezertori, pentru că nu s-ar fi prezentat la incorporare, alţii au fost numiţi chiaburi, pentru că aveau pămant. Familiile lor ne-au sesizat, ele cer reabilitarea şi pedepsirea vinovaţilor", ne-a mai spus primarul. "Tinerii au fost impuşcaţi, fără proces, fără nici o judecată. A fost o crimă ordinară!", ne-a spus şi procurorul militar Viorel Siserman, din cadrul Secţiei Parchetelor Militare.

MARTOR OCULAR. "Eram la stană, aveam 7 anişori", ne-a povestit Paraschiva Purcea, sora tanărului de 18 ani Vasile Cristurean, ucis la 10 martie. "In ziua aceea, fratele meu şi ceilalţi s-or jucat cu mingea şi ei or dormit la noi. Apoi am auzit: "Scoală, măi Vasile, că vin partizanii!". Trei au intrat in casă şi casa era inconjurată de ei. Unul, Melente, l-o lovit cu patul armei pe fratele meu. I-a dat sangele. La mine o strigat să stau liniştită că frate-meu se intoarce. I-o luat pe toţi şi i-o scos afară, şi i-o dus mai departe, la vreo 100-200 de metri. Auzeam ceva pocnind, ca tunul, dar nu ştiam ce-i. Mai tarziu am inţăles că erau focurile de armă", ne-a spus Paraschiva. Femeia a povestit cum bătrana ei mamă s-a dus la groapa unde au fost aruncate cadavrele: "Au fost aruncaţi acolo fără sicrie, intr-o groapă pe malul apei. Mama a scormonit pămantul cu mainile şi a dat de o manecă. Dar au venit cei de la pază şi au gonit-o, bruscand-o. Mai tarziu, nu ştiu dacă doar cateva săptămani ori cateva luni, cand m-am dus cu mama la magazin, ne-am intalnit cu acel Melente. 'Dacă ştiam eu că tu ştii iţi făceam felul!', mi-a zis.". Paraschiva are acum 72 de ani şi spune că familiile au reuşit să-i mute "in deal" abia in anul 1992. Acum vor dreptate: "Criminalii mai trăiescincă!Vrem să fie pedepsiţi!", ne-a spus Paraschiva.

"Făptaşii trăiesc, au grad şi funcţie mare!", ne-au spus oamenii. Unul dintre cei socotiţi vinovaţi pentru asasinarea acestor tineri ar trăi şi acum de pe urma unei pensii de colonel al Ministerului de Interne. Anchetatorii au refuzat insă să dezvăluie cine sunt "suspecţii" acestui caz. Astăzi, săpăturile continuă la cea de-a doua locaţie.

×
Subiecte în articol: observator