x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii vor bloca anul şcolar

Profesorii vor bloca anul şcolar

de Diana Scarlat    |    23 Apr 2010   •   00:00
Profesorii vor bloca anul şcolar
Sursa foto: Dragos Savu/Jurnalul National

Aproape 5.000 de elevi din 136 de şcoli nu au susţinut proba de Bacalaureat din cauza grevei profesorilor. Sindicaliştii din Educaţie avertizează că ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai, dacă autorităţile nu găsesc soluţii pentru rezolvarea problemelor din sistem.

Greva profesorilor ar duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar. Chiar dacă nu toţi profesorii au participat la protestul de astăzi, iar cele trei federaţii sindicale din Învăţământul preuniversitar doar au recomandat cadrelor didactice să protesteze, situaţia elevilor rămâne incertă, dacă Guvernul nu va răspunde favorabil revendicărilor angajaţilor din Educaţie. Ca răspuns la acţiunea de protest a profesorilor, premierul Emil Boc a declarat astăzi că bugetarii care cred că prin grevă vor obţine bani suplimentari la salariu se înşală. Boc a amintit că vor exista aceste majorări numai atunci când va exista creştere economică, eficienţă şi productivitate. Premierul a mai spus că Executivul a adoptat deja un prim set de standarde de cost pentru şcoli, pentru construcţia de săli de clasă şi de sport, iar în prezent se lucrează la etapa a doua a acestor standarde şi pentru alte domenii de investiţii.

ŞPĂGI PENTRU EVALUARE
Problemele profesorilor sunt mult mai grave decât cele mediatizate până acum. "Relaţiile între colegi nu mai sunt de prietenie. Am ajuns să ne urâm între noi pentru încadrare, pentru că unii sunt superiori, alţii inferiori, deci cu salarii diferite. Mai este problema fişelor de evaluare, pentru că suntem obligaţi să participăm la simpozioane, la cursuri de perfecţionare sau să publicăm materiale, iar asta pot face numai cei care au bani. Noi ne dăm toţi banii pe aceste cursuri şi dăm şpagă pentru a fi primiţi la simpozioane, iar la edituri publică toate nulităţile. Nu se mai ţine cont de valoare, se publică şi teze de licenţă şi ce mai are fiecare, pentru că nu contează decât să ai bani. Fiecare, cum aude de un curs sau de un simpozion fuge să-l facă şi se fereşte, ca să nu afle ceilalţi", ne-a declarat un profesor de şcoală generală, explicându-ne că nu-şi poate face numele public, deoarece ar avea de suferit. Din acelaşi motiv se feresc toate cadrele didactice să facă declaraţii publice. În această situaţie, dacă se mai aplică şi noua Lege a Educaţiei aşa cum este acum, ar însemna o vânătoare şi mai mare de capete în Învăţământ, profesorii ajungând la mâna directorilor de şcoli.

BAC-UL CU PROBLEME
Cei mai afectaţi de problemele din sistemul de învăţământ rămân în continuare elevii, mai ales cei ai claselor a XII-a, care riscă să nu mai poată da examenele anul acesta. Astăzi au fost programaţi 31.000 pentru a susţine proba de competenţe digitale la Bacalaureat, dintre care aproximativ 4.900 nu au putut da testul. Unii profesori din câteva judeţe au decis să nu susţină acţiunile de protest, astfel că în unele şcoli cursurile s-au desfăşurat normal. În 750 de centre de evaluare a fost susţinută proba de competenţe digitale de la examenul de Bacalaureat. Nici profesorii din judeţul Buzău nu au participat la greva de astăzi, după ce au fost în grevă aproape o lună. Profesorii buzoieni au purtat însă banderole pe braţ sau ecusoane în piept, în semn de susţinere faţă de colegii din restul judeţelor. Greva generală de o zi a cadrelor didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a fost declanşată din cauza  scăderii veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării, a disponibilizărilor anunţate şi din cauza noii Legi a Educaţiei, proiectul având multe puncte contestate de angajaţii din sistem.

×
Subiecte în articol: observator