„Situația câinilor fără adăpost din România s-a agravat considerabil în ultimii ani. Ultima modificare majoră a OUG 155/2001, ordonanță care prevede gestionarea câinilor fără stăpân, a avut loc acum aproape 10 ani. România are nevoie de o legislație mai bună pentru protecția animalelor. De măsuri clare, care să ajute animalele”, potrivit unui comunicat de presă.
Deputații USR Adrian Giurgiu și Beniamin Todosiu au depus un proiect de lege care vine în sprijinul câinilor fără adăpost și care prevede eliminarea posibilității eutanasierii câinilor care nu sunt adoptați la 14 zile după ce ajung în cadrul adăposturilor.
„În prezent, în adăposturile pentru animale din România, este folosită o metodă de eutanasiere agresivă a câinilor maidanezi. Metoda este însă ineficientă din punct de vedere statistic, neputând ține pasul cu numărul din ce în ce mai mare al câinilor nesterilizați, care se înmulțesc incontrolabil. De exemplu, un mascul și o femelă nesterilizați, conform datelor, pot avea într-un an 16 urmași, iar în șase ani aceștia pot avea peste 60.000. Mulți câini ajung să moară în condiții greu de imaginat. Vaccinarea, sterilizarea și microciparea câinilor trebuie să fie făcute imediat ce aceștia ajung în centrele de adăpost”, se menționează în comunicat.
Inițiatorii susțin că, pentru a reduce numărul de câini de pe străzi și din adăposturi, cea mai bună soluție este sterilizarea lor.
„Investițiile în sterilizare pot fi aplicate ușor. Fondurile pot fi obținute de stat prin aplicarea reală a OUG 155/2001 și a sancționării celor care nu o respectă. Promovarea adopției câinilor aflați în adăposturi să fie făcută intensiv pe toate canalele disponibile: la sediul și pe paginile de internet ale adăposturilor, dar și pe rețelele de socializare și în cadrul târgurilor de adopții și evenimentelor de profil”, se arată în finalul comunicatului.
(sursa: Mediafax)