x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectul privind executarea pedepselor - adoptat. Pedepse reduse 6 zile la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare

Proiectul privind executarea pedepselor - adoptat. Pedepse reduse 6 zile la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare

09 Mai 2017   •   12:03
Proiectul privind executarea pedepselor - adoptat. Pedepse reduse 6 zile la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 175 voturi pentru, 85 împotrivă şi 20 abţineri, proiectul de lege privind executarea pedepselor, care stabileşte ca deţinuţii să beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare. 

Deputaţii au aprobat forma, decisă în Comisia juridică, a proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Reprezentantul Guvernului a anunţat că susţine varianta propusă de Executiv, nu cea din comisie. 
Potrivit celor adoptate, "la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată". În forma propusă de Guvern se prevedea reducerea pedepsei cu 3 zile la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare. 
"Se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în oricare din situaţiile următoare: cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi a cerinţelor de igienă; existenţa infiltraţiilor umezelii mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie", au mai decis deputaţii. 
Proiectul mai prevede că nu se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare ziua sau perioada în care persoana a fost internată în infirmerii din cadrul locurilor de detenţie, în spitale din reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a MAI, a Ministerului Sănătăţii. 

De asemenea, dispoziţiile nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare. 
Un alt amendament adoptat prevede că în două luni după publicarea legii în Monitorul Oficial se va face evaluarea tuturor penitenciarelor şi în patru luni se vor evalua deţinuţii şi condiţiile în care îşi execută pedepsele. 

Legea se va aplica pentru cei care au avut de ispăşit pedepse din 2012 până în prezent. 
Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: camera deputatilor