Ca formă de protest, două dintre sindicatele polițiștilor au anunțat că nu vor mai da amenzi, până când guvernul va elimina discriminarea salarială care-i afectează. Șoferii imprudenţi care vor fi opriți în trafic de polițiștii care sunt afiliați celor două sindicate vor putea scăpa doar cu avertismente.
Ideea de a aplica doar avertismente, fără amenzi, le-a venit agenților de la Circulație, dar șoferii care cred că se pot baza în aceste zile pe inedita formă de protest ar trebui să știe că nu toți polițiștii au aderat la această formă de amenințare a Guvernului. Liderii celor două sindicate spun că amenzile aplicate de colegii lor aduc la bugetul statului peste 20 de milioane de euro anual, dar statul refuză să le acorde drepturile salariale pe care ar trebui să le aibă. O altă variantă, care ar fi putut afecta cetățenii, ar fi fost acțiuni în forță și oprirea cât mai multor mașini în trafic, însă astfel nu ar fi fost afectat statul, ci doar ceilalți contribuabili. Acțiunea polițiștilor nu este ilegală, dar nici nu se va aplica unitar, astfel încât paguba nu se va ridica la suma maximă care ajunge anual în bugetul statului, chiar dacă se va prelungi până la finalul anului. “Conform Ordonanței 2 din 2001, contravenția îmbracă două forme, cu sau fără aplicarea amenzii, iar polițistul este cel care stabilește contravenția. Sunt sindicate care au preferat să aleagă această variantă de protest și nu încalcă legea”, a explicat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contratual (SNPPC).
Protestul mare va fi sâmbătă, pe 25 martie, în fața sediului Guvernului, unde vor participa polițiști din toate sindicatele. Dumitru Coarnă, președinte SNPPC