La Moscova a fost pus în stare de arest miliardarul Vladimir Yevtushenko, acţionarul principal al holdingului Sistema, cotat la burse, inclusiv la Londra, cu o valoare de peste 7 miliarde dolari. Asupra oligarhului s-a lansat acuzaţia de spălare de bani şi corupţie legate de privatizarea companiei petroliere Bashneft în anul 2009.
Presa rusă şi mediul de afaceri consideră că acest dosar reprezintă cazul Yukos 2, având asemănări izbitoare cu operaţiunea de excludere din viaţa publică a miliardarului Hodorkovski, adversar politic al preşedintelui Putin. Hodorkovski a fost întemniţat, averea i-a fost confiscată, trustul media închis.
Arestarea lui Yevtushenko, acţionar într-o mare companie privată, este o lovitură asupra climatului investiţional, emblematic pentru atitudinea statului rus faţă de proprietatea privată, comenta publicaţia The Moskow Times în ediţia din 17 septembrie.
Yevtushenko a cumpărat Bashneft, plătind 2,5 miliarde dolari autorităţilor din Republica autonomă Bashkortostan. În dosar este anchetat şi Ural Rakhimov, fiul fostului preşedinte al republicii, Murtazalak Rakhimov.
Ziarul Izvestia informează astăzi că acest caz a fost deschis după un denunţ făcut de un senator aflat în închisoare, condamnat pe viaţă pentru crimă. Igor Yzaerstiev a denunţat din puşcărie că privatizarea companiei Bashneft a fost făcută la un preţ subevaluat şi Ural Rakhimov, aflat acum în Austria, a fost implicat în operaţiunea de fraudare a statului.
După arestarea lui Yevtushenko, valoarea bursieră a acţiunilor Sistema s-a prăbuşit, pierzând în două zile peste 2,2 miliarde dolari. Teama investitorilor este că Bashneft va fi naţionalizat după falimentare, la fel ca în cazul Yukos, preluat de compania de stat Rosneft, notează cotidianul Izvestia.
Oficialii Rosneft au dezminţit că sunt interesaţi să preia compania lui Yevtushenko, deşi acesta ar fi fost contactat înainte de arestare de reprezentanţii companiei de stat, conduse un un aliat al preşedintelui Putin. Bashneft este un concurent serios pe piaţa energiei şi deţine două câmpuri petroliere de mare perspectivă în Arctica, învingând la licitaţie ofertele făcute de Rosneft şi Gazprom.
Yevelina Pamfilova, reprezentanta Transparency International, sectia rusă, a declarat pentru Moskow Times că în vremuri confuze şi tulburi este mai uşor să confişti bunuri şi bani, să învingi un adversar politic în linişte. Alte comentarii adaugă că prioritatea statului rus nu se află în statul de drept, ci este total conectat acum în stabilitatea socială şi patriotism.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a cerut să nu se facă paralele nefondate între cazurile Yucos şi Bashneft, eliminând amestecul preşedinţiei în ancheta în curs.
Anatoli Ciubais, unul din artizanii privatizării în Rusia apreciază însă că asemenea lovituri se declanşează când ţara se află în recesiune sau stagnare. Hodorkovski, aflat în exil, a declarat că arestarea lui Yevtuschenko are un substrat comercial şi face o legătură cu problemele companiei de stat Rosneft.
În fine, un analist al mediului politic şi economic, citat de Izvestia spune că următoarea victimă poate fi compania Lukoil.
Metodele folosite de administraţia lui Putin care controlează strict instituţiile de forţă şi justiţia sunt asemănătoare cu cele folosite în procesele politice desfăşurate sub oblăduirea lui Băsescu Traian. Dan Voiculescu, adversarul politic cel mai puternic al preşedintelui Băsescu, a fost condamnat la zece ani de închisoare într-un caz de privatizare, fiind acuzat şi de spălare de bani. Confiscarea unor bunuri în valoare de 60 milioane de euro are drept ţintă perturbarea activităţii trustului de media al familiei Voiculescu, împotriva căruia Băsescu duce o campanie constantă de discreditare şi intimidare prin acţiuni concertate ale procurorilor şi serviciilor de informaţii.