Reablitarea termică a blocurilor din România va dura 120 de ani în ritmul actual cu care autorităţile acordă finanţare, fie de la buget, fie de la cele locale.
"Întregul program de reabilitare termică trebuie simplificat şi trebuie încurajată investiţia privată în măsuri de reabilitare şi eficienţă energetică. În ritmul actual, în care autorităţile au capacitatea de a investi în reabilitarea a doar 25.000 apartamente pe an, toate blocurile din România vor fi reabilitate peste exact 120 de ani", se arată în concluziile unei analize realizate de Liga Asociaţiilor de Proprietari "Habitat" în privinţa Programului Naţional de Reabilitare Termică.
Liga avertizează că, din cauza lucrărilor executate îndoielnic, disponibilitatea cetăţenilor pentru a face aceste operaţiuni va fi mai mică. "În momentul în care faţadele vor începe să se desprindă şi vor avea loc exfolieri ale tencuielilor, încrederea în program se va diminua", se mai arată în raport.
DEVIZE UMFLATE ŞI CU 50%
Una dintre problemele semnalate este faptul că, în mod eronat, primăriile au fost definite ca beneficiare ale reabilitării termice, în vreme ce beneficiarii reali sunt proprietarii apartamentelor.
Astfel, aceştia nu au nici un cuvânt de spus în alegerea executantului lucrărilor şi, în marea majoritate a cazurilor, nu primesc devize complete cu privire la lucrările efectuate. Ba mai mult, sunt puşi în faţa faptului împlinit, primind înainte de momentul recepţiei devize cu până la 50% mai mari faţă de sumele anunţate iniţial. În plus, legislaţia nu prevede sancţiuni pentru autorităţile locale care nu respectă drepturile proprietarilor de apartamente.
Firmele câştigătoare nu realizează aproape niciodată direct lucrările, ci le predau subcontractorilor. Acestea sunt nevoite să le realizeze cu preţuri mici şi astfel se ajunge la folosirea de materiale slabe calitativ.
STIMULENTE
Liga Asociaţiilor "Habitat" propune ca fondurile să fie alocate direct oamenilor şi aceştia să decidă asupra executantului, urmând ca primăriile să poate suplimenta sumele. Se mai doreşte TVA 0% pentru astfel de lucrări şi pentru materialele folosite. De asemenea, proprietarii care investesc în măsuri de eficienţă energetică ar trebui să beneficieze de deduceri de 500 de euro pe an din impozitul pe venit, ceea ce ar stimula şi mai mult lucrările. "Bucureştiul consumă o cantitate dublă de energie pentru încălzire faţă de o capitală a ţărilor nordice (în ciuda diferenţei enorme a condiţiilor climatice)", se mai arată în studiu.
Citește pe Antena3.ro