x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reprezentanţii Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, audiaţi la Senat

Reprezentanţii Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, audiaţi la Senat

05 Mar 2009   •   00:00

Comisia de cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului i-a audiat, astăzi, pe reprezentanţii Federaţiei Române a Jurnaliştilor 'Mediasind', în legătură cu o serie de propuneri legate de modificarea cadrului legislativ care vizează exercitarea profesiei de ziarist.



Preşedintele 'Mediasind', Cristi Godinac, a prezentat 'lista revendicărilor urgente şi generale', aşa cum au fost ele stabilite, după mai multe runde de discuţii, în cadrul unui comitet anticriză, constituit în contextul actualei crize economice. El a subliniat că acestea ţin atât de zona legislativului, cât şi de cea a executivului, ca atare discuţiile urmează să fie continuate cu reprezentanţii Guvernului. O parte dintre revendicări au fost detaliate de Mihai Miron, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti, care s-a referit la necesitatea introducerii în Legea drepturilor de autor a unor norme specifice creaţiei jurnalistice, ceea ce, potrivit acestuia, 'va pune capăt plagiatului în presă'. Mihai Miron a ridicat şi problema accesului gratuit al jurnaliştilor la bazele de date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, explicând că o astfel de facilitate nu ar presupune costuri suplimentare din partea instituţiei respective, fiind vorba despre un transfer de date de la calculator la calculator. El a solicitat, totodată, accesul ziariştilor cu mijloace specifice de înregistrare în sălile de judecată în cazul proceselor publice şi nominalizarea unor jurnalişti ca experţi în probleme de mass-media în procesele de presă. Scăderea TVA pentru activităţile specifice mass-media la nivelul practicat în UE, eventual la 5%, precum şi a impozitelor pe serviciile de publicitate a fost o solicitare exprimată de Teodor Vasiliu, preşedintele Patronatelor din Presă - Romedia.
Revendicările specifice angajaţilor din SRR şi SRTV au fost prezentate de Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, şi Adrian Moise, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune. Conform acestora, principalele revendicări ar fi introducerea auditării externe, a certificării şi implementării unui sistem de management al calităţii în SRR şi SRTV şi numirea membrilor consiliilor de administraţie ale celor două instituţii 'pe criterii de profesionalism', precum şi asigurarea unui mecanism eficient de colectare a taxei radio-tv.
Cristi Godinac a precizat că un sistem de management al calităţii a fost deja implementat în Agenţia Naţională de Presă 'Agerpres', însă aici se impune modificarea Legii de organizare şi funcţionare astfel încât angajaţii acestei instituţii să poată beneficia de toate drepturile prevăzute de contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. Printre revendicările sindicaliştilor se mai numără subvenţionarea transportului şi a cazării angajaţilor mass-media aflaţi în exerciţiul funcţiunii şi a costurilor pentru comunicaţii, precum şi a chiriilor pentru instituţiile de presă. Preşedintele Comisiei de cultură, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, şi colegul său liberal Mircea Diaconu au ridicat problema adoptării unui statut al jurnaliştilor. La finalul discuţiilor, Nicolaescu le-a solicitat jurnaliştilor să depună în scris toate aceste propuneri, cerându-le, totodată, un răgaz de o lună, în care membrii comisiei să se documenteze în legătură cu probleme ridicate. 'Sper că vom ajunge la un rezultat, poate nu cel pe care îl doriţi, dar vom face un pas înainte', a spus Nicolaescu.
Agerpres

×
Subiecte în articol: romania