x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reproducere - Bebelusi de la GlobalArt pentru britanici

Reproducere - Bebelusi de la GlobalArt pentru britanici

05 Apr 2005   •   00:00

In Marea Britanie, nu se mai pot dona, sub anonimat, ovule si sperma. Motiv pentru care numarul donatorilor a scazut. In schimb, cuplurile infertile pot veni in Romania la conceput bebelusi.


  • de ANCA ALDEA
  • OBSERVATOR
  • Noroc ca, se stie, cuplurile infertile pot veni in Romania la conceput bebelusi. Ziarul britanic The Independent scrie despre cazul unei englezoaice de 41 de ani, Natalie Parker, care a venit in Romania in octombrie 2004 pentru a-si implanta in pantec un embrion conceput din sperma sotului sau si un ovul donat. Natalie nu este singura femeie care a apelat la serviciile clinicii GlobalArt din Bucuresti, fondata de medicul israelian Illya Barr.

    BIROCRATIA, UN ATU. Clinica britanica Bridge si GlobalArt din Romania lucreaza impreuna de anul trecut, scrie The Independent. Pana acum, peste 50 de cupluri au beneficiat de aceste servicii. Contra sumei de 7.000 de lire sterline. Banii sunt folositi pentru transportul de sperma in Romania pentru a fertiliza ovulul donat si a reveni congelat in Marea Britanie, unde embrionul urmeaza sa fie implantat in pantecul mamei purtatoare. Romancele se inghesuie sa doneze ovule. La GlobalArt, o donatoare poate primi intre 150 si 200 de lire sterline. In timp ce, in Marea Britanie, ea nu se alege cu mai mult de 15 lire sterline. Romania nu este singura tara pe lista cuplurilor infertile din Europa. In Creta, de exemplu, o clinica de specialitate ofera cuplurilor fara copii pachete turistice care cuprind transferuri de ovule sau sperma pentru numai 3.000 de euro. Clinica din Romania are totusi un avantaj. Viitorii copii isi pot cunoaste parintii biologici.

    POVESTE VECHE. Medicul israelian Illya Barr, care a pus bazele clinicii GlobalArt, a starnit nemultumire in randurile specialistilor britanici. Clinica sa, care este deopotriva centru de donare de ovule si centru de fertilizare, primeste de la unele unitati medicale din strainatate transporturi cu mostre de sperma cu care sunt fertilizate ovulele donate de romance. Embrionii astfel obtinuti sunt expediati catre diversi clienti din strainatate. Procedura este simpla, iar medicul israelian si clinica sa se pot astepta la un aflux de solicitari, cel putin din Marea Britanie. In februarie, Barr a recunoscut ca in Romania nu exista multe restrictii cand vine vorba despre donat ovule. El a declarat ca si "in Israel exista o adevarata criza de donatoare", iar beneficiarii embrionilor produsi in Romania sunt incurajati si de faptul ca "romanii sunt, din punct de vedere fizic, foarte asemanatori cu israelienii".

    ×
    Subiecte în articol: observator romania