Ordonanta aprobata pe "ultima suta"
Competenta DIICOT a fost schimbata printr-o ordonanta de guvern aprobata n viteza la ultima sedinta de anul trecut a Executivului. Dosarele de crima organizata vor fi âmpartite" cu DNA si celelalte parchete, n functie de cuantumul prejudiciilor.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a introdus si a trecut prin Guvern proiectul sau de ordonanta privind modificarea si completarea Legii 508/2004 privind nfiintarea, organizarea si functionarea n cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
BANI PENTRU FLAGRANT. Directia a fost reorganizata ca structura cu personalitate juridica, iar procurorul sef al acestei structuri va fi ordonator secundar de credite, potrivit comunicatului Guvernului. Pentru organizarea si constatarea infractiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire, a informatorilor ori colaboratorilor acestora, seful DIICOT are la dispozitie suma de un milion RON, anual. Gestionarea si utilizarea acestor bani se va stabili prin ordinul procurorului-sef.
COMPETENTa. Procurorii DIICOT vor putea instrumenta dosare numai pentru infractiuni considerate a fi foarte grave sau care au fost comise de persoane care fac parte din grupuri infractionale organizate. Au fost eliminate din competenta DIICOT infractiunile pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii al carei minim special este de cel putin 5 ani, infractiunile de coruptie si cele asimilate acestora precum si infractiunile n legatura directa cu infractiunile de coruptie. Si asta, deoarece, asa cum explica Executivul n comunicatul de presa, âdintre aceste infractiuni, acelea care se pot califica drept coruptie la nivel nalt intra n competenta Directiei Nationale Anticoruptie, celelalte fiind investigate de structurile obisnuite de Parchet". Infractiunile de terorism, ca si cele mpotriva sigurantei nationale, ori traficul de persoane si de droguri, contrabanda, ramAn n continuare la DIICOT.
CONTURI. Pentru strAngerea probelor n dovedirea infractiunilor date n competenta ori pentru identificarea autorului faptei, atunci cAnd au indicii temeinice, procurorii DIICOT pot dispune n conditiile legii punerea sub supraveghere a conturilor bancare si a conturilor asimilate acestora. Ei pot dispune si punerea sub supraveghere, interceptarea sau nregistrarea comunicatiilor si pot avea acces la sisteme informatice. Masurile privind conturile bancare si accesul la sistemele informatice pot fi dispuse de procurorii DIICOT pe o durata de cel mult 30 de zile. Prelungirea poate fi dictata motivat, la fiecare 30 de zile, dar durata maxima nu poate depasi 120 de zile.Citește pe Antena3.ro