După ce a inaugurat la începutul acestui an expoziţia permanentă Aurul Apusenilor, în vechea Casă 325 complet restaurată, compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) demarează a doua etapă a programului de restaurare a clădirilor din centrul istoric al comunei Roşia Montană. Vechile clădiri ale primăriei şi şcolii sunt primele două obiective pentru care arhitecţii au început realizarea proiectelor de restaurare.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, valoarea aproximată a proiectului de restaurare, finanţat în exclusivitate de către RMGC, se ridică la cel puţin două milioane de euro pentru ambele clădiri, în suprafaţă totală de 2200 metri pătraţi. Specialiştii care vor face restaurarea vor utiliza cele mai bune practici de proiectare şi execuţie din domeniu. Lucrările se vor desfăşura pe parcursul anilor 2011 şi 2012."Compania şi-a asumat participarea cu peste 35 milioane USD la restaurarea şi punerea în valoare a bunurilor de patrimoniu, în beneficiul comunităţii locale. Ne bucurăm că facem progrese în sensul avizării proiectului minier şi putem astfel să ne ţinem până la capăt promisiunile de a restaura centrul istoric al Roşiei Montane", declară Adrian Gligor, Vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă, RMGC.
Ca şi în cazul vechii farmacii din centrul localităţii, cunoscută sub numele de Casa 325 - prima clădire restaurată în cadrul programului RMGC de reabilitare a patrimoniului urban din zonă - lucrările de restaurare se vor realiza prin folosirea tehnicilor şi materialelor tradiţionale, pentru a păstra nealterat specificul arhitectonic al clădirilor.
"Procesul de reabilitare va urmări păstrarea autenticităţii clădirilor în ciuda intervenţiilor anterioare care au alterat aspectul lor original. Se va păstra volumetria construcţiilor, forma acoperişurilor, tâmplăriile degradate vor fi reproduse conform originalelor. Se vor efectua expertize structurale, studii de parament şi componente artistice. În acelaşi timp, proiectanţii doresc să se asigure că cerinţa de siguranţă în exploatare şi cele legate de confort vor fi îndeplinite la maximum", precizează Katalin Moscu, arhitect, coordonatoarea lucrărilor de restaurare.
Clădirea şcolii datează din 1905, cea a vechii primării din 1899, şi sunt construite în stil eclectic. Construcţiile se află într-un stadiu avansat de degradare. Până în anul 1973, primăria a funcţionat cu toate dotările anexe (jandarmerie, notariat, bancă) în clădirea veche, după care toate aceste funcţiuni au fost mutate în clădirile actuale. În aripa vestică a continuat să funcţioneze o brutărie până în anul 2005. Clădirea a fost devastată de mai multe incendii, cel mai mare având loc în anul 1975. Ultimul incendiu a izbucnit în aripa estică în anul 1992.
Şcoala veche a adăpostit clasele primare până în 2005, după care acestea au fost mutate în clădirea grădiniţei actuale. De atunci s-a folosit doar aripa estică unde s-a amenajat o sală de lectură şi un birou al bibliotecii locale.
RMCG va reda clădirile circuitului social prin includerea acestora într-un program turistic. În ambele clădiri se vor amenaja centre de cazare, asigurând un nivel de confort adecvat pentru toţi vizitatorii Roşiei Montane.
Proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde USD incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor recente ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management. Proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind, în acelaşi timp, la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din zonă.