x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

19 Aug 2005   •   00:00

Cerbul de Aur, caritabil

Banii stransi din vanzarea biletelor la editia din acest an a Festivalului Cerbul de Aur vor fi donati persoanelor afectate de inundatiile din aceasta vara, a anuntat ieri directorul Televiziunii Romane, Tudor Giurgiu. Cerbul de Aur 2005 va avea loc intre 21 si 24 septembrie, la Brasov.

Subventie - 89 de lei pe luna pentru persoanele defavorizate

Subventia bugetara pentru o persoana asistata prin asociatii si fundatii care acorda servicii de asistenta sociala va fi majorata de la 600.000 de lei vechi la 887.000 de lei vechi (89 de lei noi) lunar, incepand de la 1 ianuarie 2006, a decis Guvernul. De aceasta subventie vor beneficia circa 10.100 de persoane din categorii defavorizate, asistate prin centre de zi, camine de batrani, statiuni sociale, adaposturi de noapte sau unitati de asistenta sociala la domiciliu. Efortul bugetar va fi de 4,5 milioane de lei noi. (Florina Zainescu)

Examen - Incepe a doua sesiune de Bacalaureat

Peste 33.000 de absolventi de liceu s-au inscris pentru a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, care va incepe luni, 22 august. Examenul se desfasoara in 99 de unitati de examen, iar lucrarile vor fi evaluate in 49 de centre. Probele orale, din perioada 22-27 august, se vor desfasura incepand cu ora 8:00, iar probele scrise, din perioada 29 august - 2 septembrie, vor incepe la ora 9:00. Extragerea numarului variantei de subiect pentru probele scrise va fi transmisa in direct de Radio Romania Actualitati de la sediul Ministerului Educatiei. (Eugenia Mihalcea)

Lege - Paza padurilor devine obligatorie

Paza padurilor aflate in proprietate privata, dar si de stat va deveni obligatorie incepand cu luna septembrie, cand ar urma sa intre in vigoare Legea de administrare a padurilor, a declarat ieri Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Paza va fi asigurata de Regia Nationala a Padurilor (RNP), pe baza de contract, dar si de alte firme particulare care pot presta astfel de servicii, iar costurile vor fi suportate de proprietar. (Florina Zainescu)

Maracineni no. 8 - Basescu vrea strategie pentru rauri mici

Strategia nationala impotriva inundatiilor va fi schimbata in doua saptamani, a anuntat ieri presedintele Traian Basescu, aflat la a opta "inspectie" la podul de la Maracineni. Nou plan trebuie concentrat pe regularizarea albiei raurilor mici, a aratat presedintele, "eclipsandu-l" din nou pe hidroenergeticianul Tariceanu. "Ne trebuie investitii gigantice pe paraie, pe ape mici care pana acum nu au fost regularizate pentru ca nu au generat probleme", a declarat Basescu, aratand ca autoritatile nu pot fi invinuite pentru inundatii, intrucat au fost "depasite" de natura. (O.S.)

Constanta - Delfin decapitat descoperit pe plaja

Un delfin decapitat a fost descoperit ieri pe plaja dintre statiunile Eforie Sud si Costinesti. Voluntarii organizatiei neguvernamentale ecologiste Mare Nostrum spun ca delfinul, care se afla in stare de descompunere, face parte din specia afalin si era lung de peste doi metri. Pe corpul delfinului erau mai multe taieturi pe spate si pe lateral. Voluntarii nu au reusit sa afle cum a ajuns sa fie decapitat delfinul. Echipele asociatiei Mare Nostrum patruleaza periodic pe tarmul Marii Negre pentru a monitoriza delfinii esuati si pentru a identifica pericolele care ameninta delfinii din Marea Neagra. (Mariana Craciun)

Cazul Sahleanu - Extradarea lui Priplata a fost ceruta oficial

Cererea de extradare pentru cehul Frantisek Priplata a fost trimisa Ministerului Justitiei de la Praga de catre institutia similara romana. Afaceristul a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru instigare la asasinarea liderului sindical iesean Virgil Sahleanu. El a fugit din tara in luna iulie. Ministerul Justitiei a analizat cererea de extradare formulata de Curtea de Apel Oradea, competenta in privinta acestui caz, si a decis ca sunt intrunite conditiile de regularitate internationala pentru a transmite aceasta cerere. (Lucian Florea)

Alba - Sate fara locuitori, existente in acte

Sase localitati din zona montana a judetului Alba continua sa existe din punct de vedere administrativ, desi nu mai au nici un locuitor. Primarul comunei Posaga, Ioan Botas, a explicat ca localitatea Incesti care apartine comunei, este un satuc intr-o zona izolata, unde locuiau doar cateva persoane, care in ultimii ani au murit si zona a ramas pustie. Situatia este similara si in celelalte localitati. Subprefectul de Alba, Clement Negrut, spune ca asezarile respective vor exista din punct de vedere administrativ, deoarece fostii localnici sau urmasii acestora sunt proprietari pe terenuri si pe case. (Lucian Dobrater)

Fraudarea alegerilor - PD ar putea ataca decizia Parchetului

PD analizeaza decizia procurorilor de a nu incepe urmarirea penala in cazul judecatorilor BEC, iar daca "nu este convingatoare", o va ataca in instanta, a anuntat ieri presedintele Emil Boc. El a aratat ca PD isi mentine argumentele pentru care au facut plangerea impotriva BEC, legate de comunicarea eronata a rezultatului alegerilor si de vicierea softului de numarare a voturilor. Pe de alta parte, Asociatia Pro Democratia a cerut ieri autoritatilor sa investigheze modul de desfasurare a scrutinului din noiembrie 2004, intrucat decizia Parchetului nu inseamna ca alegerile nu au fost fraudate. APD reclama "turismul electoral" practicat, in urma caruia in Ilfov, de exemplu, 351 de alegatori au fost prinsi votand cel putin de doua ori. (Oana Stancu)

Privatizare - ABN AMRO renunta la BCR

Banca olandeza ABN AMRO a decis sa se retraga din cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane. Motivul deciziei nu a fost precizat. Banca olandeza administra la mijlocul anului active de 855,7 miliarde de euro, iar la sfarsitul anului trecut se plasa pe pozitia a 16-a in lume dupa valoarea acestui indicator. In cursa pentru privatizare au fost acceptate 11 banci. Ofertele financiare trebuie depuse pana la data de 19 septembrie. Comisia de privatizare estimeaza ca desemnarea castigatorului si semnarea contractului vor avea loc pana la 21 noiembrie.

Critici - Divergente in sistemul sanitar


Ministerul Sanatatii (MS) considera neintemeiate criticile Colegiului Medicilor privind marginalizarea doctorilor si lipsa de comunicare din sistemul sanitar. Potrivit unui comunicat al autoritatii sanitare, conducerea MS s-a consultat constant cu reprezentantii CMR in privinta proiectelor de acte normative. La consultari, reprezentantii CMR au fost destul de pasivi, reforma fiind intarziata. Pe de alta parte, CMR i-a transmis lui Mircea Cinteza - fostul presedinte al CMR - o scrisoare in care acesta este acuzat ca nu se consulta sistematic cu reprezentantii Colegiului Medicilor.

Bilant - BNR are pierderi de peste 2 miliarde de lei


Banca Nationala Romana a inregistrat anul trecut pierderi operationale de 20.430 miliarde de lei vechi, cu 89% mai mult decat in anul 2003. Conform raportului BNR, aproximativ 96% din pierderea operationala a provenit din operatiunile de sterilizare. Pierderea a fost acoperita prin diferentele favorabile provenite din reevaluare, care s-au cifrat la 28.168 miliarde de lei vechi. Anul trecut au crescut cheltuielile totale cu 50,1%, din care 94,8% au fost cele cu operatiunile bancare, iar dobanzile platite bancilor si Trezoreriei au crescut cu 34,7%. (Elena Stan)

Strategie - Adio, microintreprinderi!


Microintreprinderile ar putea disparea de la inceputul anului viitor, daca varianta de strategie fiscala la care se lucreaza acum de zor la Ministerul de Finante va fi aprobata de Guvern. Surse din minister sustin ca micii intreprinzatori ar putea fi obligati ca, de anul viitor, sa angajeze minimum 5 salariati (acum pot functiona cu numai un angajat, chiar si cu jumatate de norma). Totodata, aceasta categorie de firme va fi fortata sa treaca de la impozitul pe venit de 3% la cel pe profit, adica 16% din profitul pe care-l obtin. In acest fel, firmele mici nu vor mai beneficia de nici un avantaj comparativ cu celelalte categorii de intreprinderi, motiv pentru care reprezentantii mediului de afaceri cred ca multe microfirme vor disparea. (Daniela Ivan)
×
Subiecte în articol: observator