Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii importante din multe ţări au anunţat moartea Regelui Mihai, imediat după confirmarea veştii din partea Casei Regale. „Mihai I, ultimul rege al României, a murit la 96 de ani”, a anunţat publicaţia Washington Post, care a prezentat mai multe întâmplări din viața Regelui Mihai, precizând că în 1927, la vârstă de doar 5 ani, a devenit cel mai tânăr rege european după abdicarea tatălui său, Carol al II-lea. „Era unul dintre ultimii conducători de stat din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial aflați în viață”, scriu şi jurnaliştii de la BBC. „Verișor al Reginei Elizabeta a Marii Britanii, Mihai a fost forțat să abdice în 1947 după ce puterea în România a fost preluată de către comuniști și a locuit în exil, în Vest, zeci de ani”, relatează agenția de presă Reuteres, precizând că Regele Mihai s-a retras din viața publică în 2016, din cauza bolii.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Astăzi, naţiunea noastră este în doliu. Un mare om de stat şi un mare român a plecat dintre noi. Am primit cu profundă durere şi tristeţe vestea morţii Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Călătoria aproape seculară a ultimului Suveran al României se încheie aici. Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai şi-a pus întreaga viaţă în slujba ţării noastre şi a servit-o cu demnitate şi responsabilitate până în ultima clipa. În aceste ore, vă îndemn pe toţi să avem puterea şi înţelepciunea să onorăm aşa cum se cuvine meritele lui Mihai I. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Mihai Tudose, premierul României: „Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate şi demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României. Îi vom simţi mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, un moment cu o semnificaţie deosebită pentru naţiunea noastră. Amintirea Majestăţii Sale va rămâne mereu vie”.
Ion Iliescu: „Am aflat cu tristeţe vestea încetării din viaţă a fostului suveran al României, Mihai I. Viaţa sa, într-un secol agitat, plin de violenţe şi de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici uşoară. Şi-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul ţării, în condiţii dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în ţară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri şi momente dificile şi a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană şi euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică şi civică”.
Kelemen Hunor, UDMR: “A fost un model de demnitate umană, de verticalitate. După ce a revenit în ţară, a susţinut permanent valorile libertăţii şi democraţiei. Prin dispariţia sa se încheie un capitol important din istoria acestei ţări. În numele Uniunii Democrate Maghiare din România, transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate şi tuturor celor care i-au fost aproape.”
Patriarhia Română: „Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România.”
Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România: „Regele Mihai a fost o figură foarte importantă în istoria noastră comună, a luptat împotriva comunismului şi fascismului, a avut legături foarte strânse cu Marea Britanie. Este o perioadă foarte tristă şi suntem alături de România în aceste momente”
Pavel Filip, premierul Republicii Moldova: „Prin moartea Regelui Mihai, România pierde un conducător cu o vastă viziune democratică, un reper de probitate, modestie şi nobleţe sufletească, un om de o mare înţelepciune şi cu o înaltă valoare umană, care poartă în sine istoria unui popor şi care va rămâne în conştiinţa naţională drept o figură emblematică a istoriei şi culturii româneşti”, se spune în mesajul de condoleanţe.