Ministerul Mediului calca in picioare o recomandare a Secretariatului General al Guvernului si accepta sa rezolve amiabil un proces pentru care are toate premizele sa-l castige. Procesul, inceput acum trei ani, a fost castigat pana acum la toate instantele.
|
|
Intelegere cu afaceristii Deltei
Ministerul Mediului calca in picioare o recomandare a Secretariatului General al Guvernului si accepta sa rezolve amiabil un proces pentru care are toate premisele sa-l castige. De trei ani, in Delta Dunarii, interesele unor persoane imbogatite din exploatarea salbatica a resurselor naturale si deranjate de concesionari au au dat nastere mai multor procese impotriva Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si a altor institutii ale statului. Toate cele 16 procese, incheiate cu sentinte definitive si irevocabile, au fost castigate la diferite instante de catre ARBDD. Unul dintre ultimele procese este cel in care reclamanti sunt Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania si Asociatia Populatiei Locale si a Pescarilor Autorizati "Pescarii Deltei", iar parati sunt Guvernul, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si ARBDD. In acest proces se solicita, pur si simplu, desfiintarea HG 311/2002, care reglementa concesionarile din Delta, hotarare care deja si-a produs efecte juridice. Dupa ce, vreme de trei ani, institutiile statului au castigat procesele la diferite instante, cazul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ultimul termen al procesului a fost 23 martie, atunci cand au aparut surprize de proportii.
SOLUTIONARE AMIABILA. Pentru inceput, reprezentantul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a solicitat, la unison cu reprezentantii reclamantilor, suspendarea procesului pentru "solutionarea pe cale amiabila" a diferendului. Dupa trei ani in care judecatori de la toate instantele i-au dat dreptate MMGA "se da la pace" cu reclamantii, spre stupoarea reprezentantilor Guvernului Romaniei si ai ARBDD. Sa existe oarece interese ale conducerii MMGA care au determinat aceasta pozitie? Actuala conducere a Ministerului, prin adoptarea unei pozitii contrare intereselor statului si ale Guvernului din care face parte, devine instrumentul unor grupuri ce au interese economice majore in Delta Dunarii.
DOSARUL LIPSA. Surprizele nu se opresc aici. Pana ca instanta sa ia in discutie solicitarea MMGA, judecatorii realizeaza ca dosarul a disparut si, ca atare, nu au ce judeca. In afara faptului ca a fost acordat un nou termen pentru 15 iunie pentru a se incerca gasirea dosarului, celelalte comentarii sunt de prisos. Si toate aceste lucruri se intampla in Romania, in anul 2005, la mai putin de o luna pana la semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana.
Citește pe Antena3.ro