Scandalul provocat de reţinerea şi expulzarea, sub acuzaţia de spionaj, a unui diplomat român din Rusia ia proporţii. După ce Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, marţi, că a decis expulzarea secretarului I al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, ca o contramăsură la retrimiterea în ţară a diplomatului Gabriel Grecu, ministerul rus de Externe a calificat această decizie drept "un gest neprietenesc şi neadecvat".
Un comunicat al MAE rus arată că Moscova îşi rezervă dreptul de a lua măsuri şi că partea română "va purta întreaga responsabilitate pentru posibilele consecinţe", relatează Interfax.Ameninţările părţii ruse intervin în contextul în care diplomatul ce urmează să părăsească România, Anatoly Akopov, are un rang similar cu cel al lui Gabriel Grecu. Potrivit listei corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, Anatoly Akopov şi-a început postul la ambasada din Bucureşti la 27 iunie 2007, sosind la post împreună cu soţia sa, Natalia Akopova. Natalia Akopova nu lucrează în cadrul ambasadei ca diplomat, numele acesteia neregăsindu-se pe lista de agenţi diplomatici ai Federaţiei Ruse.
Joi, Gabriel Grecu a revenit în ţară, dar la Moscova a continuat ofensiva diplomatico-mediatică în acest caz. Serviciul rus de securitate (FSB) a transmis un comunicat în care se arată că predecesorul lui Gabriel Grecu în funcţia de secretar I în departamentul politic al Ambasadei române la Moscova strângea informaţii analitice despre R.Moldova şi Transnistria, precum şi date compromiţătoare despre persoane importante sau politicieni transnistreni. Este vorba despre Dinu Pistolea, care a părăsit capitala rusă în 2008, relatează RIA Novosti.
Pistolea a atras atenţia FSB în 2008, când a încercat să recruteze un cetăţean rus care dispunea de informaţii despre situaţia din Republica Moldova şi Transnistria. Grecu, care a lucrat anterior pentru Ambasada română la Erevan, a menţinut contactele cu rusul după încheierea misiunii lui Pistolea.
Gabriel Grecu a fost reţinut de FSB în urma unui flagrant organizat într-un centru comercial din capitala rusă. Potrivit unui comunicat difuzat luni, Grecu încerca să obţină informaţii secrete cu caracter militar de la un cetăţean rus. În urma reţinerii lui Grecu, MAE român a condamnat atitudinea autorităţilor ruse, care ar fi violat prevederile Convenţiei de la Viena prin tratamentul pe care l-au aplicat diplomatului român.
Când limba de lemn devine de oţel
Comunicatul remis de MAE rus conţine termeni extrem de duri pentru limbajul diplomatic. "Regretăm foarte mult că, în loc să atenuăm tensiunile din relaţiile ruso-române, Bucureştiul ne-a demonstrat din nou contrariul. Partea rusă respinge categoric acest demers distructiv, care contravine intereselor de dezvoltare a parteneriatului între ţările noastre, aşa cum mereu îndeamnă partea română. În comparaţie cu prim-secretarul Ambasadei României la Moscova, care a fost prins asupra lui cu materiale clare de spionaj care i-au expus activitatea lui reală, diplomatul rus nu are nici o legătură cu astfel de acţiuni, pentru a putea fi vizat de o astfel de măsură (expulzarea - n.r.). A lega aceste două lucruri înseamnă a otrăvi intenţionat atmosfera ruso-română. Am atenţionat Bucureştiul în legătură cu astfel de măsuri, cu toate acestea observăm că s-a făcut contrariul, cu obstinaţie. În legătură cu aceasta, declarăm un protest hotărât părţii române, care trebuie să-şi asume toată răspunderea pentru urmările posibile", se arată în text.