x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schimbari - Studenti europeni in sistem romanesc

Schimbari - Studenti europeni in sistem romanesc

14 Apr 2005   •   00:00

Din toamna, tinerii admisi la facultate vor face trei ani de studiu si la absolvire vor primi pe langa diploma de licenta un supliment cu recunoastere europeana.


  • de EUGENIA MIHALCEA
  • OBSERVATOR
  • ORIZONTURI. Invatamantul romanesc va fi reasezat, diplomele universitare urmand a fi recunoscute in Europa
    Admiterea la facultate se va sustine din toamna pe domenii de studii. Tinerii admisi vor putea urma cursuri si la alte facultati, o data cu implementarea sistemului de credite transferabile, iar dupa trei ani de studiu vor primi, pe langa licenta, un supliment la diploma cu recunoastere europeana.

    Suplimentul la diploma este un document bilingv pe care sunt precizate atat domeniul absolvit, cat si specializarea.

    OPTIMISM. De asemenea, pe supliment vor fi trecute si obiectele studiate, cu numarul de credite obtinute, astfel incat orice angajator isi va putea selecta mai usor posibilii angajati, iar tinerii isi vor gasi mai facil un loc de munca, dupa cum a declarat ieri Mircea Miclea, ministrul Educatiei. Liceenii bucuresteni sunt insa mai rezervati. Ei ar vrea sa invete in universitati de nivel european, dar au retineri privind realizarea schimbarilor impuse de reforma atat de repede pe cat crede ministrul Educatiei si, mai mult, se tem de lipsa locurilor de munca, in conditiile in care peste trei ani vor absolvi doua promotii. "Este greu de crezut ca peste trei ani, cand vor fi doua promotii de absolventi, respectiv cei care termina facultatea dupa vechiul sistem, cu patru ani, si cel nou, cu trei ani, vom gasi un loc de munca", a spus o eleva din clasa a XII-a de la Colegiul "Sf. Sava" din Bucuresti, in cadrul campaniei de informare "Student in Romania 2005 - Student in Spatiul European al Educatiei", care se desfasoara in perioada 14-25 aprilie in toate liceele din tara.

    PROIECT. Incepand cu anul universitar 2005-2006, admiterea se organizeaza pe domenii de studiu de licenta, care pot cuprinde una, doua sau mai multe specializari. Absolventii cu diploma ai studiilor universitare de licenta, adica 180-240 de credite de studiu acumulate, isi pot gasi un job sau isi pot continua studiile universitare prin masterat.

    Noul sistem de credite transferabile favorizeaza mobilitatea studentilor intre facultati si universitati atat din tara, cat si din strainatate spune ministrul Miclea. Realitatea, este putin diferita, in conditiile in care un student roman se poate transfera mai usor la ora actuala la o universitate din strainatate decat la una similara in tara. Cu toate acestea, Mircea Miclea a declarat ca, din toamna, un student va putea frecventa un anumit curs cu cel mai bun profesor, chiar daca preda la alta facultate, iar promovarea respectivului curs sa i se recunoasca la facultatea unde este inscris. Conform Sistemului European de Credite Transferabile, 60 de credite reprezinta, de regula, echivalentul numeric pentru cantitatea normala de munca specifica unui an universitar.

    CU PLATA, DOAR IN PRIMUL AN
    Potrivit unei initiative legislative adoptate tacit de Camera Deputatilor, ocuparea locurilor finantate de la bugetul de stat se face dupa fiecare an de studiu, in ordinea descrescatoare a mediilor din anul universitar anterior, la care participa toti studentii din acelasi an si cu acelasi program universitar, indiferent daca sunt scolarizati cu taxa sau fara taxa. De asemenea, initiativa mai propune ca statutul de student cu plata sa se pastreze numai in primul an de invatamant.

    LICEENII, MAI PUTINE ORE
    Tinerii care vor fi in anul scolar 2006-2007 in clasele a XI-a, respectiv a XII-a vor avea mai putine informatii de acumulat si un program de cursuri mai lejer, dupa cum a precizat ieri ministrul Educatiei, Mircea Miclea. Astfel, se va reduce continutul curriculei, iar timpul orelor va fi alocat si pentru rezolvarea temelor pentru acasa. Miclea a spus ca tinerii nu trebuie sa fie ingrijorati, pentru ca domeniile tehnice sunt la mare cautare, iar pe piata fortei de munca exista un deficit de IT-isti.
    ×
    Subiecte în articol: observator