x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoare deschisă: Un grup de intelectuali români transmite UE că în România sunt respectate principiile statului de drept

Scrisoare deschisă: Un grup de intelectuali români transmite UE că în România sunt respectate principiile statului de drept

23 Iul 2012   •   14:18

Intr-o actiune menita sa explice oficialitatilor europene evenimentele ce au avut loc pe scena politica din Romania, care au dus la suspendarea presedintelui Traian Basescu, un grup de intelectuali romani – savanti, universitari, cercetatori in domeniul stiintelor fundamentale, aplicative si umaniste, scriitori si artisti - a trimis o scrisoare deschisa mai multor oficiali din Consiliul Europei care si-au exprimat public ingrijorarea fata de aplicarea principiilor statului de drept in Romania.

Redam integral scrisoarea deschisa.

Scrisoare catre Uniunea Europeana, Bruxelles

Catre:
Presedintele Consiliului European, ES Herman Achille Van Rompuy
Presedintele Comisiei Europene, ES Jose Manuel Durao Barroso
Vice-Presedintele Comisiei Europene, ES Viviane Reding
Comisarul European pentru Afaceri Interne, ES Cecilia Malmstrom
Secretarul General al Comisiei Europene, Dna. Catherine Day



Bucuresti, 23 iulie 2012
Excelentele Voastre,
Suntem un grup de intelectuali romani – savanti, universitari, cercetatori in domeniul stiintelor fundamentale, aplicative si umaniste, scriitori si artisti. Unii suntem veterani ai miscarii democratice din Romania, altii – reprezentanti ai unor generatii mai tinere, dar toti suntem aparatori ferventi ai valorilor europene. Multi dintre noi nu sunt implicati in niciun fel in politica; unii au afilieri si simpatii dintre cele mai diferite. Exprimam aici un punct de vedere non-partizan. Singurul nostru scop este acela de a apara principiile democratice si statul de drept, asa cum am facut-o mereu incepand decembrie 1989.

Suntem acum profund ingrijorati de reactiile externe la recentele evenimente politice din tara noastra. Speram ca aceasta scrisoare sa ajute la clarificarea oricaror conceptii eronate cu privire la situatia curenta si va deschide un dialog in legatura cu viitorul. Caci suntem profund preocupati de recentele acuzatii care pretind ca Parlamentul si Guvernul Romaniei ar fi subminat statul de drept si independenta justitiei in incercarea de a-l demite pe presedintele Traian Basescu. E greu pentru noi sa vedem ca reprezentanti de seama ai Uniunii Europene isi exprima pozitia ignorand un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars. Aceasta pozitie nu a putut fi formulata decat pe temeiul unor informatii inselatoare sau incomplete cu privire la adevarata natura a situatiei din Romania..

Va rugam sa ne permiteti ca, folosind experienta noastra de cercetare si cunoasterea directa a climatului politic din tara noastra sa va prezentam doar cateva puncte pe scurt:

● Curtea Constitutionala nu este parte a sistemului judiciar independent din Romania. Este vorba de o institutie unde numirile se fac politic si care are ca unica vocatie arbitrajul in chestiuni constitutionale.

● Curtea Constitutionala a recunoscut ca, substituindu-se Primului Ministru, Presedintele Basescu a incalcat principiul fundamental al separatiei si echilibrului puterilor. Guvernul Romaniei nu a mai raspuns in fata Parlamentului, asa cum se intampla in toate statele democratice din Uniunea Europeana, ci in fapt in fata Presedintelui, ca in Federatia Rusa. Parlamentul a tins sa devina o cochilie vida, atunci cand majoritatea guvernamentala nu a avut voie sa voteze de cate ori exista riscul unei opinii disidente. In consecinta, asa cum a recunoscut-o Curtea Constitutionala, suspendarea Presedintelui este conforma cu Constitutia Romaniei si urmeaza sa fie confirmata sau nu de un referendum national, organizat deasemenea in strictul repect al legii.

Presedintele Basescu vorbeste deschis si liber despre rolul sau de jucator, in ciuda faptului ca un atare rol contravine definitiei constitutionale a Presedintelui Romaniei ca mediator. Alte incidente recente confirma temerile noastre referitoare la modul in care Presedintele Basescu isi intelege competentele:

● In 2009, Parlamentul a votat o motiune de cenzura impotriva guvernului, care a fost demis in conformitate cu legea. Presedintele a refuzat sa accepte propunerea majoritatii, cum se cuvenea, si nu l-a desemnat drept Prim Ministru pe dl. Klaus Johannis, Primarul Municipiului Sibiu, sustinut de o larga majoritate, ci a prelungit mandatul guvernului demis, doar ca sa fie sigur ca o echipa favorabila ii va organiza realegerea ca Presedinte al Romaniei.

● Presedintele a declarat in direct intr-un interviu televizat ca i-a numit din proprie vointa pe cei doi sefi ai Serviciilor Secrete, care, in conformitate cu legea, trebuie sa fie numiti de Parlament. De curand a adaugat ca 'aproape s-a decis' cu privire la persoana viitorului Procuror General, care in conformitate cu legea este propus de catre Ministrul Justitiei cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, organism independent.

● Acum cateva zile, Presedintele i-a povestit in direct unui reporter TV ca, atunci cand Cancelarul Germaniei, dna Angela Merkel, l-a intrebat daca exista in Constitutia Romaniei reglementari privitoare la suspendarea Presedintelui, el i-a raspuns ca nu, nu exista. A fost poate o eroare de exprimare, dar cum sa lasam soarta tarii noastre in asemenea maini? Articolul 95 al Constitutiei Romaniei este explicit, si defineste procedura de suspendare, de la initierea ei la sfarsitul procesului; faptul ca in Constitutia Germaniei sau a oricarui alt stat din Uniune Europeana – nu exista o asemenea prevedere nu are nicio semnificatie in aceasta materie.

Iata de ce, in ultimii ani, cetatenii obisnuiti ai Romaniei au devenit tot mai ingrijorati de actiunile intreprinse de Presedintele Basescu si de apropiatii sai. Ei au fost votati pe baza unui program de justitie, echitate si bunastare a cetatenilor. Dimpotriva, Presedintele insusi a asumat un rol executiv direct cand a initiat taieri salbatice ale salariilor si pensiilor, fie ca era vorba de profesori, de militari, de cadre medicale, de judecatori si funcionari publici, decimand astfel clasa mijlocie in formare. In acelasi timp, fondurile publice care plateau pe clientii partidului dominant au crescut an de an, in dispretul retoricii de austeritate generala.

Poate inca si mai ingrijoratoare au devenit manifestarile de intoleranta printre sustinatorii Presedintelui. Lideri ai partidului care il sustine au declarat ca minoritatea Roma din Romania este “genetic programata' sa incalce legile. Ni se repeta constant – in ecou cu declaratiile Presedintelui – ca idealul european al unei societati care garanteaza o viata decenta pentru toti este perimat, si ar trebui sa fie inlocuit de o societate “competitiva' in care doar cei mai adaptati si mai puternici sa supravietuiasca. Aceasta forma brutala de darwinism social este opusul valorilor democratice ale Uniunii Europene asa cum le-am adoptat cu entuziasm in ultimii douazeci de ani.

Acestea sunt doar cateva dintre evenimentele recente care au facut sa explodeze in iarna trecuta demonstratii civice in peste 60 de orase ale Romaniei. Referendumul din 29 iulie este expresia faptul ca societatea romaneasca refuza intoleranta si discrepantele economice din ultimii ani. Speram cu toata sinceritatea ca acest referendum va dovedi ca idealurile democratice au radacini adanci in societatea romaneasca, sunt vibrante si pline de viata.

Apreciem din toata inima timpul si preocuparea pe care le cheltuiti pentru examinarea contextului pe care l-am evocat, si care priveste climatul politic al Romaniei intr-un moment delicat. Speram ca declaratiile Dvs de sustinere a democratiei in Romania vor reflecta de asemeni aceste fapte complexe, si ca, impreuna, putem continua sa lucram in interesul nostru comun pentru un viitor democratic, prosper si tolerant deopotriva pentru Romania si pentru Uniune Europeana.



Cu deosebita consideratie,
● Acad. Prof. dr. Nicolae Anastasiu, professor emeritus.
● Prof. dr. Liviu Antonesei, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi ; scriitor, jurnalist.
● Prof. dr. Vasile Astarastoae, Rectorul Universitatii de Medicina si « Gr. T. Popa », Iasi, Presedintele Colegiul Medicilor din Romania
● Horia Barna, scriitor, traducator
● Dr. Vlad Bedros, Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti
● Corina Bernic, scriitor, traducator ; mamager pentru Europa Centrala si de Est a programelor Robert Bosch Stiftung
Dr.Andrei Bodiu, scriitor
● Lect. Dr. Valentin – Victor Bottez, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
● Prof. dr. Romulus Brancoveanu, Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucuresti
● Bianca Burta-Cernat, critic literar
● Anca Calangiu,filolog, tradcator
● Dr. Ileana Cazan, cercetator stiintific I, director adjunct al Institutului de Istorie 'Nicolae Iorga' al Academiei Romane
● Paul Cernat, critic literar
● Dr. Marius Chelcu, Institutul de Istorie “A.D. Xenopol' al Academiei Romane, Iasi
● Conf. Dr. Mihai Chioveanu, Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti ; delegat al Romaniei in Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research.
● Conf. Dr. Mirana Cioba, Facultatea de Limbi si literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti, catedra de limbi Ibero-Romanice
● Conf. Dr. Alin Ciupala, Departamentul de Istorie a romanilor, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
● Dr. Razvan Constantinescu, DrMed., Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T. Popa', Iasi, medic primar, Centrul de Gasteroenterologie si Hepatologie
● Lect. Dr. Emanuel Copilas, Ph.D Facultatea de stiinte politice, “Universitatea de Vest' Timisoara,
● Marius Costa, DrMed.,
● Anni Costa, jurnalist
● Dr. Ing. Eugen Cuteanu
● Dorin David, cercetator, Universitatea “Transilvania' Brasov
● Iarina Demian, actrita, regisor, scriitor.
● Georgeta Dimisianu, editor
● Nicolae Iordan-Constantinescu, PhD, profesor asociate, Universitatea FInante – Banci, Bucuresti
● Prof. dr. Octavian G. Duliu, Facultatea de Fizica, Universittea din Bucuresti
● Serban Foarta, scriitor
● Ildiko Gabor -Foarta, psiholog, traducator
● Dr. Monica Ghetz, scriitor
● Marius Ghilezan, scriitor
● Dr. Cristian E. Ghita, cercetator post-doctoral, Universitatea din Bucuresti
● Prof. dr. Mihai Dinu Gheorghiu, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi
● Prof. dr. Mihaela Grancea, Universitatea « Lucian Blaga » Sibiu
● Andreea Grecu, PhD, manager cultural, Asociatia Operatorilor Culturali din Romania
● Prof. dr. Ladislau Gyemant, Directorul Institutului de Iudaistica, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj
● Prof. dr. Constantin Hlihor, Decanul Facultatii de Istorie, Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir', Bucuresti
● Octavian Hoandra, scriitor, jurnalist
● Prof. dr. Adrian Paul Iliescu. Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti
● Eugen Ionescu, DrMed., Hospices Civils de Lyon
● Dr. Corina Iosif, cercetator stiintific, Institutul de Etnografie al Academiei Romane, Cluj – Napoca
● Florin Lazarescu, scriitor
● Prof. dr. Ion Bogdan Lefter, critic literar, analist cultural si politic, scriitor, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti
● Prof. dr. Sabin Adrian Luca, Universitatea “Lucian Blaga', Director General al Muzeului Brukenthal, Sibiu
● Prof. dr. Ecaterina Lung, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
● Prof. dr. Coman Lupu, Facultatea de Limbi si Literaturi straine, Universitatea din Bucuresti
● Dr. Alexandru Mamina cercetator stiinttific, institutul de Istorie « Nicolae Iorga » al Academiei Romane, Bucuresti
● Sorin Marculescu, scriitor
● Prof. dr. Tudor A. Marian, professor emeritus de Fizica, Universitatea din Bucuresti
● Prof. dr. Paulina Marian, profesor de Fizica, Universitatea din Bucuresti
● Conf. Dr. Alexandra Mitrea, decanul facultatii de Litere si Arte, Universitatea “Lucian Blaga', Sibiu
● Lect. Dr. Andrei Muraru, Universitatea « Al. I. Cuza » Iasi
● Prof. dr. Oana Murarus, Facultatea de litere, Universitatea din Bucuresti
● Prof. dr. Marina Muresanu Ionescu, Facultatea de limba si literatura franceza, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi
● Dr. Carmen Musat, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti; redactor sef, “Observatorul Cultural' Bucuresti
● Dr. Lucian Nastasa-Kovács, Institutul de Istorie “George Baritiu' al Academiei Romane,, Cluj – Napoca
● Pof. Dr. Victor Neumann, Facultatea de Litere, Istorie si Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara, director (din 2008) al Scolii Doctorale Internationale de Istorie Conceptuala 'Reinhart Koselleck' din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara
● Viorica Niscov, cercetator, traducator
● Prof. dr. Gheorghe Vlad Nistor, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
● Conf. Dr. Cristian Olariu, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
● Dr. Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigatii Speciale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Romanesc
● Alexandru Pecican, regizor
● Prof. dr. Ovidiu Pecican, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, membru in COnsiliul National al Uniunii Scriitorilor
● Dr. Emanuel Petac, conservator al Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Romane
● Prof. dr. Zoe Petre, professor emeritus de istorie antica, Universitatea din Bucuresti
● Dr. Zeno Karl Pinter, membru corespondent al Institutului Arheologic German, (DAI), Presedintele Comisiei Nationale de Arheologie
● Prof. dr. Cristian Pirvulescu, SNSPA, presedinte Pro Democratia
● Acad. Prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universitatii « Babes Bolyai », Cluj – Napoca
● Prof. dr. Grigore Popescu Arbore, Chief Technology Officer, The National Research Council / CNR, Institute of Marine Sciences / ISMAR, Venice – Italy
● Lect, dr. Simona Popescu, PhD, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti ; scriitor,
● Iulia Popovici, critic literar
● Prof. dr. Mihai Retegan, DHC Universitatea Ovidius, Constanta, Departamentul de Istorie a Romanilor, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
● Prof. dr. Zoltan Rostas, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti
● Prof. dr. Michael Shafir, professor emeritus, Universitatea « Babes-Bolyai » Cluj
● Prof. dr. Cezar Sigmirean, Universitatea “Petru Maior', Targu-Mures
● Conf. Dr. Elena Saulea, UNATC, Bucuresti
● Ovidiu Simonca, jurnalist, redactor sef adjunct, “Observator cultural'
● Prof. dr. Monica Spiridon, PhD, habilit. , Universitatea din Bucuresti, Membru al Academia Europea, Vicepresedinte al International Comparative Literature Association (ICLA), Chair to the Experts Panel of Literature, European Science Foundation ( Program ERIH), Membru al The European Pool of Reviewers, Evaluator of the European Research Council (' Bringing Great Ideas to Life', Panel SH5)
● Prof. Dr. Filip Stanciu, Rectorul Universitatii “Lumina' din Bucuresti
● Cornel Apostol Stanescu, fost Director General al Nvatamantului SUperior si Cercetarii, Ministerul Educatiei
● Prof. dr. Constantin Stoenescu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti
● Liviu Ioan Stoiciu, scriitor, publicist
● Dr. Alexandru Suceveanu, emeritus director adjunct, Institutul de Arheologie “Vasile Parvan' al Academiei Romane, Bucharest
● Prof. dr. Stelian Tanase, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, scriitor
● Prof. dr. Antoaneta Tanasescu, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti,
● Prof. dr. Nicolae Serban Tanasoca, Directorul Institutului de Studii Sud-est auropene al Academiei Romane
● Lucian Dan Teodorovici, scriitor
● Conf. Dr. Zoltan Tibori Szabo, Departamentul de Stiinte Politice, Administratie si Comunicare, Universitatea “Babes-Bolyai', Cluj-Napoca
● Conf. Dr. Nicolae Tobosaru, Universitatea din Oradea, Masteratul de Studii de securitate Euopeana
● Prof. dr. Florin Turcanu, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti
● Dr. Silviu Vacaru, Institutul de Istorie “A.D. Xenopol' al Academiei ROmane, Iasi
● Alexa Visarion, regizor
● Conf. Dr. Viorel Vizureanu, PhD, Facultatea de FIlosofie, Universitatea din Bucuresti.
● Prof. dr. Laurentiu Vlad, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti
● Lect. Dr. Felicia Waldman, Universitatea din Bucuresti
● Lect, dr, Daniela Zaharia, PhD, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti

×