x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se incurajeaza nepotismul

Se incurajeaza nepotismul

30 Iul 2005   •   00:00
Se incurajeaza nepotismul

Finantarea scolilor per elev, profesori angajati, dar si concediati la nivelul scolii, urmand a fi platiti in primul rand in functie de performanta, si nu de vechime, sau directori mult mai putini. Toate acestea se vor intampla o data cu descentralizarea invatamantului preuniversitar, care se va generaliza din toamna anului 2006.

In definitia data de Ministerul Educatiei, descentralizarea inseamna transferul de autoritate, de responsabilitate si resurse in ceea ce priveste managementul general si financiar la nivelul scolii.

COST DE SCOLARIZARE. Intr-o traducere libera, lucrurile sunt mult mai complicate, in conditiile in care finantarea de la Ministerul Educatiei nu se va mai da pe capitole de cheltuieli, cum era pana acum, adica personal, manuale etc., ci pe cap de elev. "Stabilim costul scolarizarii unui elev pe nivel de invatamant si oferim exact cat costa elevul respectiv", a declarat ieri Mircea Miclea, ministrul Educatiei. Conform calculelor MEdC, costul real mediu pentru un elev este de 23 de milioane de lei pe an scolar, cost in care sunt incluse si burse, transport. Asta, in conditiile in care, la ora actuala, pentru un elev sunt alocate 15-17 milioane de lei pe an. De unde vor veni ceilalti bani? Ministrul Educatiei este optimist si spera sa obtina 5% din PIB in 2006.

"Prin descentralizare introducem competitia intre scoli", adauga Miclea. Asta, pentru ca din anul scolar 2006-2007 nu vor mai exista scoli cu mai putin de 200 de elevi. Dar exista varianta in care poate exista o singura scoala cu personalitate juridica si care sa detina mai multe locatii.

PROFESORII. Cat priveste cadrele didactice, selectia lor va fi facuta de catre Consiliul de Administratie, care va fi alcatuit din reprezentanti ai parintilor, ai elevilor, ai agentilor economici, ai autoritatilor locale, dar si din reprezentanti ai scolii, nu neaparat directorul. Acestia vor putea angaja un profesor, dar vor avea si puterea sa-l concedieze. Cu alte cuvinte, nu vor mai exista titulari in invatamant, ci doar titulari pe posturile de la scoala respectiva. Tot scoala este cea care va scoate posturile la concurs si care va da testarea pentru cadrele didactice, dar dupa o metodologie stabilita de MEdC. Din toamna lui 2006, nu se va mai da concurs de titularizare. Salariile vor fi stabilite tot la nivelul scolii. Ministrul Miclea a recunoscut ca acest nou sistem poate accentua nepotismul in invatamantul preuniversitar, dar crede ca, daca prima data slujbele se vor da pe pile, in anii urmatori se va tine cont si de calitate.

MANUALELE. Descentralizarea inseamna si faptul ca manualele nu vor mai fi cumparate de minister, ci de scoli, din banii pe care ii vor primi direct de la Ministerul Finantelor prin intermediul Consiliilor Locale. "In acest caz, editurile ar putea ridica pretul, dar speram ca piata sa regleze acest lucru", spune Miclea.

Aceasta decizie a fost luata si dupa ce, in vara anului 2005, 193 de scoli din toata tara nu au avut nici un elev care sa promoveze testele nationale.

DE UNDE VOR VENI BANII?
De la bugetul de stat se vor acorda catre bugetele locale subventii care sa acopere costurile pentru personal si o parte din cheltuielile materiale curente, cum ar fi manuale, burse, transportul elevilor, utilitati. De asemenea, se vor sustine programe de investitii si de sprijin social pentru elevi. Bani se asteapta si de la Consiliile Judetene, in functie de populatia scolara din zona, dar si de la Consiliile Locale care vor acorda finantare scolilor din venituri proprii. Dar si scolile vor realiza venituri proprii din inchirieri de spatii, sponsorizari, donatii, cursuri de reconversie profesionala.

×
Subiecte în articol: observator