x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se vor judeca numai cauzele speciale în continuare

Se vor judeca numai cauzele speciale în continuare

de Diana Scarlat    |    31 Aug 2009   •   00:00

Luna septembrie debutează cu protestul magistraţilor nemulţumiţi de salariile întârziate şi de grila din Legea unică. Vacanţa judecătorească s-ar putea prelungi astfel până la soluţionarea problemelor financiare ale angajaţilor din Justiţie.



De astăzi, la Tribunalul Bucureşti se vor judeca numai cauzele penale referitoare la măsuri preventive şi cauzele civile legate de plasamentul minorilor. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat sâmbătă că plata salariilor restante pentru magistraţi nu se va face în urma rectificării bugetare. Suplimentarea bugetului pentru Ministerul Justiţiei a vizat asigurarea resurselor financiare doar pentru bunuri şi servicii. Gheorghe Pogea a menţionat că nu s-au alocat bani şi pentru sumele restante, "din cauza lipsei efective a resurselor" în perioada crizei economice.

Ministrul le cere magistraţilor să înţeleagă situaţia economică dificilă a ţării şi să mai aştepte banii care li se cuvin, din spirit de solidaritate.

ÎŞI VOR BANII
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au anunţat vineri că suspendă majoritatea activităţilor judiciare începând de luni, 31 august. Iar personalul auxiliar şi membrii sindicatelor vor întrerupe orice contact cu publicul începând cu 1 septembrie. Sindicaliştii Federaţiei Naţionale Sindicale "Justiţia" susţin protestele magistraţilor şi ameninţă cu acţiuni similare, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salariile din sistemul judiciar. Conform legii, greva poate fi declarată numai dacă au fost epuizate posibilităţile de soluţionare a conflictului de interese prin procedurile prevăzute de lege, acestea fiind concilierea, medierea şi arbitrajul, care în acest caz s-au întins pe câteva luni, de când se discută legea unică de salarizare, iar angajaţii nu-şi primesc lefurile restante. Termenul de 48 de ore, care precede legal declanşarea încetării activităţii după anunţarea intenţiei, a fost respectat. Mai mult, în perioada grevei, amânările vor fi pronunţate în şedinţe publice, iar magistraţii vor prezenta motivul lor, accesul la justiţie nefiind îngrădit. Cererile se vor putea trimite prin poştă sau în format electronic şi vor fi procesate, dar vor primi termene de judecată pe o perioadă mai îndelungată. Magistraţii consideră că legea unică de salarizare reprezintă o lezare directă a independenţei judecătorilor şi nu încurajează rămânerea în sistem. (Diana Caloianu)


×
Subiecte în articol: observator