x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şi Mircea Duşa îl “plimbă” pe locotenentul Alexandru. Ministrul declară la Antena 3: “Vă aştept cu emoţie” iar la minister: “Mai trimite un memoriu”

Şi Mircea Duşa îl “plimbă” pe locotenentul Alexandru. Ministrul declară la Antena 3: “Vă aştept cu emoţie” iar la minister: “Mai trimite un memoriu”

de Dan Constantin    |    12 Feb 2013   •   20:18
Şi Mircea Duşa îl “plimbă” pe locotenentul Alexandru. Ministrul declară la Antena 3: “Vă aştept cu emoţie” iar la minister: “Mai trimite un memoriu”
Sursa foto: Victor Stroe

Au fost convinşi că Noua Putere – numele generic al instituţiilor “eliberate” de băsism în urma schimbărilor politice radicale din 2012 – va rezolva cazul locotenentului Gheorghe Alexandru. Eroul de o seară din Piaţa Universităţii, care a transmis un mesaj emoţionant în seara de 23 ianuarie 2012 pentru cei care manifestau pentru reinstaurarea democraţiei grav avariate de regimul Băsescu, a devenit imediat ţinta aparatului de represiune din Armată. Condamnat înainte să fie judecat, trecut prin proceduri administrative sumare dar şi ilegale, locotenentul a fost exclus din rândul cadrelor militare şi trecut în rezervă la puţin timp de la opoziţia lui în Piaţa Universităţii. Devenit un simbol al rezistenţei la băsism, Alexandru Gheorghe îşi caută de un an dreptatea. El este convins că sancţiunea maximă care i-a fost aplicată este nemeritată şi decizia de excludere, semnată de ministrul Gabriel Oprea, care conducea Ministerul Apărării în Guvernul Boc, a fost pripită, nepermiţându-i calea de atac prevăzută chiar de regulamentele militare.

Cauza “dreptate locotenentului Alexandru” a fost preluată de avocatul Ionel Panaitescu, general (r) de Justiţie, care pledează pentru desfiinţarea deciziei considerate abuzive luate de ministrul Gabriel Oprea, cu “sprijinul” compartimentelor juridice din Ministerul Apărării.

La un an de la apariţia ca un fulger de emoţie a locotenentului Alexandru în Piaţa Universităţii, Jurnalul Naţional a prezentat situaţia lui, tergiversarea reanalizării cazului de noii miniştri ai Apărării din guvernele Ponta 1 şi Ponta 2.
După apariţia articolului nostru, la “Sinteza Zilei”, de la Antena 3, locotenentul (r) Alexandru Gheorghe a putut să aducă argumente suficiente pentru a convinge autorităţile că decizia de excludere din armată a fost nedreaptă.

Ministrul Mircea Duşa a intervenit în direct la Antena 3 şi l-a invitat pe Alexandru Gheorghe să vină la Ministerul Apărării chiar a doua zi. “Vă aştept cu emoţie, domnule Alexandru”, a spus Duşa în auzul a peste jumătate de milion de telespectatori care urmăreau atunci cazul. Am crezut că, în fine, situaţia lui Alexandru va fi analizată cum se cuvine, în lumina faptului că locotenentul îşi pierduse statutul de ofiţer în urma deciziei abuzive a administraţiei împotriva căreia luptase cu arme politice şi ministrul Mircea Duşa.
Repetăm, nimeni nu-l obligase pe Mircea Duşa să intervină în direct, mesajul de “emoţie” a fost la iniţiativa ministrului.

Cum a decurs întâlnirea în care locotenentul (r) îşi făcuse speranţe? Iată cum relatează el întâlnirea de acum două săptămâni de la Ministerul Apărării şi evoluţia cazului: Sunt primit într-adevăr de ministrul Apărării, împreună cu un secretar de stat. După 10 minute, în care nu s-a discutat nimic concret referitor la reîncadrare, domnul ministru mi-a replicat că “sper că nu vă aşteptaţi să vă dau un răspuns pe loc” ca mai apoi să fiu “predat” spre discuţii domnului secretar de stat. Împreună cu acesta şi cu încă doi colonei jurişti am continuat discuţiile. Deşi dânşii au cerut să analizăm punctual problemele cazului, niciunul nu şi-a notat absolut nimic, şi niciunul nu a vrut să ofere vreun răspuns la vreo întrebare punctuală pe care am adresat-o. Şi bineînţeles că nici nu aveau cum, când acum un an de zile ei fuseseră cei care căutaseră chichiţe în lege ca să fiu dat afară. Deci sunt trimis să discut cu exact aceiaşi oameni care întocmiseră documentele prin care am fost exclus. Singurul lucru pe care şi l-a notat o doamnă juristă, colonel a fost lista cu cei cărora le voi intenta proces pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu în formă continuată, fapte penale. La finalul discuţiilor, toţi grăbindu-se pentru a ajunge la protocol, secretarul de stat mi-a cerut un răgaz de două săptămâni pentru a analiza cazul, cu menţiunea că voi primi un răspuns la expirarea acestora. Vineri, în data de 08.02.2013 sunt sunat de aceeaşi doamnă colonel, care îmi comunică faptul că sunt aşteptat marţi, 12.02.2013 de către secretarul de stat, pentru a mai discuta “cu bune şi rele” aspecte ale cazului, eventual să fac şi o petiţie către secretarul de stat la care acesta îmi va răspunde în termenul legal de 30 de zile. În acest moment, văzând cum sunt plasat din nou de la Ana la Caiafa, şi iar se trage de timp, i-am răspuns doamnei colonel că am făcut destule petiţii un an de zile, că refuz să mai fiu pus pe drumuri jumătate de ţară, degeaba şi că nu voi fi prezent în data de 12.02.2013.

Sindicatul cadrelor militare disponibilizate (SCMD) care preiau relatarea locotenentului (r) Alexandru Gheorghe îşi exprimă tranşant dezamăgirea faţă de poziţia Puterii actuale. Sindicatul este convins că “atâta timp cât fostul ministru al Apărării Naţionale (…) este vicepremier, nu aveţi şi nu avem nici o şansă să ne recuperăm dreptatea”. “Acesta este crudul adevăr şi să-l privim în faţă.” O concluzie care nu poate fi demontată.

×