Tribunalul Bucureşti a admis, vineri, cererea PSD de modificare a statului partidului şi de înregistrare a noii conduceri, rezultată în urma congresului din 29 iunie.
Pe de altă parte, instanţa a respins cererea de intervenţie depusă de fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
"Admite cererea PSD. Încuviinţează modificările. Respinge cererile de intervenţie. Cu apel", se arată în decizia instanţei,
La începutul lunii iulie, PSD a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere care are ca obiect "modificări acte constitutive - statut - organe de conducere", respectiv înregistrarea în Registrul partidelor politice a modificărilor de statut şi alegerea noii conduceri, ca urmare a congresului din 29 iunie, când Viorica Dăncilă a fost aleasă în funcţia de preşedinte al PSD.
În cadrul procesului au fost depuse două cereri de intervenţie, printre care una formulată de Liviu Dragnea, aflat în penitenciar.
Potrivit informaţiilor publicate în presa centrală, cererea lui Dragnea are legătură cu dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care fostul lider social democrat a fost condamnat la trei ani şi jumătate închisoare.
Dragnea invocă faptul că judecătorii au decis, în privinţa celor două persoane angajate fictiv la DGASPC Teleorman, că a fost comisă o fraudă, iar astfel activitatea PSD Teleorman, unde au lucrat efectiv cele două, ar fi fost ilicită în perioada 2006-2012, motiv pentru care organizaţia ar fi trebuit dizolvată.
Fostul preşedinte al PSD mai susţine posibilitatea dizolvării PSD, deoarece la congresul din 29 iunie au votat şi reprezentanţii PSD Teleorman.
Codrin Ştefănescu, fostul secretar general al PSD, a afirmat la Antena 3 că cererea de intervenţie a lui Liviu Dragnea nu reprezintă un act de răzbunare, ci de un demers care l-ar fi putut ajuta la revizuirea dosarului în care a fost condamnat.
"Aici nu e vorba de nicio lovitură sau de vreo răzbunare a lui Dragnea. Avem de-a face cu un demers în interesul legii şi al clientului, în condiţiile următoare. (...) În acest dosar, avocaţii trebuie să facă tot ceea ce este legal şi constituţional în interesul clientului lor. Acest demers vine pe baza unor legi care sunt în vigoare şi nu au de-a face cu chestiuni legate de partid. Aici nu e atacat Congresul, Viorica Dăncilă sau Fifor. E o procedură prin care DNA şi Ministerul Public au făcut această execuţie. Aici vorbim probabil despre o revizuire a dosarului. Demersul avocaţilor nu are de-a face cu PSD", a declarat Codrin Ştefănescu, potrivit site-ului Antena 3. AGERPRES