x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soluție pentru criza de polițiști: școala rapidă, de șase luni

Soluție pentru criza de polițiști: școala rapidă, de șase luni

de Diana Scarlat    |    24 Iul 2017   •   10:39
Soluție pentru criza de polițiști: școala rapidă, de șase luni
Sursa foto: DIANA OROS

Revolta polițiștilor, stârnită în aceste zile de problemele din sistem, care-i transformă în ținte fără apărare pentru criminali, a primit un răspuns de la premierul Mihai Tudose: patrulele vor fi doar din patru oameni, de acum înainte. Problema care rămâne este deficitul de 25.000 de angajați ai Ministerului de Interne, dar și procedurile pentru încadrare. Sindicatele au venit cu soluții, iara astăzi le vor dezbate direct cu premierul.

 

România este în plină reformă, după ce un tânăr polițist, de 36 de ani, tată a doi copii, a fost ucis, joi seara, în gara Burdujeni, din Suceava. Sorin Vezeteu, ajutor şef de post la Postul de Poliţie Transporturi Feroviare Suceava, a fost înjunghiat în zona gâtului, cu 40 de lovituri de cuțit, de un recidivist care jurase că va ucide polițiști, după ce fusese arestat de două ori în Spania. Este al doilea caz de anul acesta de ucidere a unui polițist de către infractori, după ce șeful de post de la Vișeu de Jos, din județul Maramureș, a fost împușcat chiar în biroul lui, unde era singur în post. Ca o coincidență, polițistul de la Suceava a fost ucis a doua zi după ce omul de afaceri Abdullah Atas a primit sentința definitivă pentru uciderea agentului de Poliţie Rutieră Gheorghe Ionescu, în 2015, în plină stradă.

 

Egalarea stagiilor de formare

Deficitul de angajați de 20% din Poliție, la care se adaugă scandalurile, salariile mici și discreditarea forțelor de ordine îi descurajează pe angajații MAI și îi stimulează pe infractori să atace polițiști. Cu un singur om în post, aceste situații se pot repeta în 90% dintre cazuri, în acest moment. “În Poliţia Rurală este un singur poliţist, în cele mai multe cazuri, la program de la 8.00 la 16.00. Colegul meu de la Vişeu de Jos a fost omorât în postul de Poliţie”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, comisar-șef Coste Dorin Ioan, şeful Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) Maramureș. Premierul Mihai Tudose cere acum patrule de patru polițiști, o decizie foarte bună, dar cu puține posibilități de a fi pusă în practică. O soluție ar fi patrula mixtă, formată din polițiști și jandarmi, dar și Jandarmeria are un deficit de 5.000 de oameni. Sindicatele polițiștilor se întâlnesc astăzi cu ministrul de Interne, Carmen Dan, și cu premierul Tudose, pentru a găsi împreună modalități de rezolvare a situației din Poliție. Soluția pe care o propune Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), este egalarea stagiilor de formare, prin înființarea școlilor de șase luni, pe care să le parcurgă, în mod egal, toți viitorii polițiști, atât elevii școlilor de Poliție, cât și cei încadrați din sursă externă. Astfel s-ar elimina discriminarea și disensiunile apărute ulterior în sistem, dar s-ar asigura și un minimum de pregătire profesională a noilor polițiști, care nu poate fi asigurată de stagiul de trei luni.

 

Hoți și prostituate, din sursă externă

Sursa externă a fost una dintre variantele luate în discuție în aceste zile, dar în perioada 2005-2006 s-a demonstrat că nu e tocmai o soluție bună, după ce s-au găsit hoți și prostituate printre polițiștii încadrați în acest fel. „Când vorbim despre preluarea din sursă externă, este, în opinia mea, o anomalie. Sunt foarte mulți agenți care urmează cursurile de doi ani ale școlilor de Poliție, dar sunt alți agenți angajați direct, din sursă externă, care fac un curs de trei luni, apoi ajung să aibă un an de vechime în sistem și să-și aibă subordonați pe absolvenții școlilor de poliție. Să nu uităm, de asemenea, că în perioada 2005-2006 au fost mari probleme cu încadrările din surse externe. La vremea respectivă s-au făcut verificările dosarelor foarte repede, apoi s-a constatat că intraseră și oameni care aveau cazier”, spune colonelul (r) Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Școlarizarea de trei luni a celor care intră în Poliție din sursă externă mai creează și o scindare a sistemului, iar pe internet există mii de mărturii în legătură cu situația creată de discriminările din sistem, mai ales pentru că cei încadrați direct primesc și salariu în cele trei luni de școlarizare, în timp ce elevii școlilor de Poliție nu sunt plătiți, depun mai multe eforturi, apoi sunt încadrați ca subalterni ai celor intrați „pe ușa din dos”.

 

„Deșteptule, ești în practică, ai făcut deja opt luni de școală, mai ai până la un an și jumătate. Eu tocmai am dormit în patul tău, uite câțiva mărunți... îți las în dulapul tău, unde mi-am ținut hainele. Te aștept să te iau în tutelă, după ce termini școala! Elevule!”, este unul dintre mesajele primite de un elev al unei școli de Poliție, de la cel care i-a ocupat camera, în stagiul de pregătire, de trei luni.

 

Sunt elevi care erau în practică și au refuzat să se întoarcă la școala de poliție după ce au aflat că se fac încadrări din sursă externă, pentru că cei intrați în Poliție după stagiul de pregătire de trei luni au salariu în perioada de școlarizare, iar la final nu mai depun jurământul și sunt scutiți de tutela de trei luni, care se face după absolvirea școlii.

 

Jandarmi atacați de hoții de lemn

O echipă formată din jandarmi şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Argeş a fost atacată, sâmbătă seara, într-o pădure din zona satului Păuleasca, de un grup de hoți de lemne, în timpul unei acţiuni de control. Oamenii legii au fost amenințați cu topoare și drujbe și au fost nevoiți să se apere trăgând mai multe focuri de avertisment, pentru dispersarea agresorilor. În cele mai multe cazuri de acest fel, însă, polițiștii și jandarmii nu folosesc arma din dotare, pentru autoapărare, din cauza legislației care îi îngrădește. „Uzul de armă este foarte prost legiferat, astfel încât polițiștii nu pot să se apere. Știu foarte multe cazuri în care oamenii legii au fost târâți prin tribunale ani la rând, după ce au folosit armamentul din dotare. Infractorii depun plângeri împotriva polițiștilor, făcând declarații mincinoase, de cele mai multe ori susținute de apropiații lor, care nici nu se aflau la locul incidentului. Trebuie să fie schimbată această lege învechită, care nu le dă dreptul la apărare celor care trebuie să apere legea și integritatea sau viața celorlalți”, explică specialistul criminolog Dan Antonescu. Hoții de lemn care au atacat forțele de ordine sâmbătă deja declară că erau la cules de ciuperci și au fost ei atacați de jandarmi.

×
Subiecte în articol: politisti