x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spantov - Botez in tabara de sinistrati

Spantov - Botez in tabara de sinistrati

de Carmen Plesa    |    21 Mai 2006   •   00:00
Spantov - Botez in tabara de sinistrati

Sinistratii din tabara de la Spantov - judetul Calarasi - si-au botezat saptamana aceasta bebelusii. Zeci de copii traiesc in acest moment in corturi, unde noaptea nu poti sa dormi de frig, iar ziua nu poti sa respiri de cald. (fotoreportaj)

Sinistratii din tabara de la Spantov - judetul Calarasi - si-au botezat saptamana aceasta bebelusii. Zeci de copii traiesc in acest moment in corturi, unde noaptea nu poti sa dormi de frig, iar ziua nu poti sa respiri de cald.

Liliana, Bianca, Georgel, Valentina, Alexandra - cinci pui de om care locuiesc in tabara de la Spantov. Au intre doua si noua luni si, deocamdata, stiu doar sa gangureasca si sa dea din picioare. Norocul lor, poate, ca nu inteleg ce se intampla in jur. Nu pricep de ce plange mama la pieptul careia sug. Si probabil nici nu fac diferenta intre patutul din care i-a smuls Dunarea si paturile pe care stau in cort. Sunt bolnaviori, pentru ca, sub panza cortului, noaptea e frig iar ziua aerul se incinge de nu mai poti respira.

Saptamana aceasta, cei cinci puiuti de om au fost botezati, dupa legea crestina. "Parintele stie cat necaz e pe capul nostru, dar ne-a spus sa nu cumva sa lasam copiii nebotezati, ca cine stie ce se mai intampla... Sa fie copiii botezati", explica Stefana Radu, una dintre femeile care locuiesc in tabara de sinistrati.

SCALDA. Femeia a ales sa fie nasa pentru Liliana, unul dintre bebelusi. "Nu mai am casa. Am ramas fara nimic. Dar din toata saracia asta am cumparat cateva hainute si am dus copilul la biserica, sa-l boteze parintele. Vede Dumnezeu ca nu am avut mai mult, si intelege", spune femeia, printre lacrimi.

A doua zi dupa botez, nasa s-a pregatit, in cort, pentru scalda. A pus intr-o copaita grau si porumb - ca sa aiba fata parte de zestre buna, flori - ca sa fie frumoasa, fulgi de gaina - ca sa fie usurica, si zahar - ca sa-i fie viata dulce. Apoi a inchinat-o pe perna langa care a pus un polonic (sa fie fata tare ca fierul). A plans copila, ca orice bebelus, dar au plans si mama, si nasa, si rudele venite la scalda micutei, cu gandul la necazul care s-a abatut asupra lor, o data cu apele Dunarii.

OSPAT CU CIORBA. Pentru botezul finei, nasa a taiat o oaie. Dar cum sa saturi cu o singura oaie pe cele doua sute de suflete care traiesc in tabara de la Spantov? Femeia a facut un ceaun mare de ciorba si o mamaliga din cinci kilograme de malai, ca sa prinda fiecare sinistrat cate o farfurie de mancare calda. "Nu puteam sa facem doar pentru noi, vedeti cati copii numai sunt pe aici...", spune Stefana Radu.

Batrani care abia puteau sa-si tarasca picioarele, adolescenti timizi, copiii cu ghiozdane in spate au venit sa manance cateva linguri de ciorba. Pentru felul doi - macaroane cu sos, paine si apa, au mers la caminul cultural din sat. In fiecare zi, la pranz, sinistratii primesc mancare calda, gatita la bucataria de campanie a armatei. In week-end, pranzul este compus din conserve de carne si pateuri - hrana rece.

Cinci bebelusi au fost botezati in tabara de la Spantov. Daruri nu prea au primit, doar cativa banuti - un pumn de monede si bancnote de 1 leu, pe care le-au lasat cei din corturile vecine langa copaia de scalda. Cinci bebelusi asteapta ca fiecare dintre noi sa-i ajute, ca sa poata face primii pasi intr-o casa, si nu intr-un cort de armata.

SA AJUNGA LA TOTI! Un ceaun mare de ciorba si o mamaliga din cinci kilograme de malai
LA CORT. Sinstratii au venit sa guste din ciorba pregatita pentru botezul Lilianei
×
Subiecte în articol: observator tabăra